Turistički poslenici koristili su svaku priliku da kritikuju vladu koja ih je, kako kažu, zaboravila i koja ih nije podržala kao što su to činile druge vlade u regionu.

 

Arber Hitaj

Iako je smatran sektorom sa najvećim potencijalom, od proljeća 2020. i primjene mjera za sprječavanje Covida19, turizam je sigurno jedna  od najugroženijih privrednih grana u Albaniji. Bilo je potrebno samo nekoliko mjeseci karantina da cijela industrija stvarana dugi niz godina potone u egzistencijalnu nesigurnost.

Statistike pokazuju sumornu realnost. Prema posljednjem izvještaju INSTAT-a, tokom 2020. godine, turizam je albanskoj ekonomiji doprinio samo 3,23%, što je izuzetan pad u poređenju sa 2019. godinom, kada je imao 20% učešća u BDP-u zemlje. Smanjenje procenta govori o ozbiljnoj krizi koja je pogodila ovaj sektor, a prema izvještajima „Standart & Poors-a“ do oporavka neće doći ni u 2021. Sa novim mutacijama virusa Covid-19, budućnost izgleda još sumornije.

Zvanični podaci koje je objavio INSTAT govore o ozbiljnoj krizi u ovom sektoru. U 2020. bilo je 900.000 noćenja manje nego u 2019, što je pad od 45%. Najviše su pogođene turističke agencije. Većina njih bila je prinuđena da prekine aktivnosti, dok je poslovanje hotela ili restorana manje pogođeno. Uprkos konkretnim procentima, vlada smatra da je ovaj sektor dobro poslovao tokom 2020. godine, posebno u ljetnjim mjesecima.  Prije samo nekoliko dana, na sastanku sa građanima Valone, jedne od najpoznatijih oblasti primorskog turizma, premijer Edi Rama je izjavio da turizam u 2020. godini nije na gubitku: „To je rezultat mjera koje je sprovela vlada, otvarajući svoja vrata susjednim zemljama, posebno  Kosovu“ – naglasio je on. Premijer glavni problem vidi u medijima i vlasnicima hotela koji, kako je rekao, iako imaju pune sobe, medijima pričaju drugu priču.  Ovaj optimizam lidera vlade naišao je na protivljenje vodećih turističkih poslenika u zemlji.

Predsjednik Turističkog saveza Albanije Zak Topuzi, u intervjuu za TV SCAN početkom februara 2021, izjavio je: „ Ono što već možemo vidjeti je da će biti teška godina. Novi sojevi Covida izazivaju zabrinutost. Evropske agencije, kao glavni predstavnici turista u Albaniji, zatvorile su svoje granice. Ako se tako nastavi, predviđa se još teža sezona od 2020. godine. To je industrija koja je najviše pogođena i koja nema podršku “.

Isti stav ima Kliton Gerkhani, šef albanskih turoperatora. Prema njegovim riječima, negativan uticaj u turizmu odražava se i na zaposlenost, jer se procjenjuje da su turističke agencije smanjile svoje osoblje za skoro na 70%, što je automatski doprinijelo povećanju nezaposlenosti. „To je veliki udarac i za zapošljavanje. Čak i ako dobijemo bilo kakvu podršku, već gubimo mnogo zaposlenih i zaista je teško vratiti se unazad i početi od nule.

Za proteklih 20 godina ovaj obim prihoda upravo su stvorili ljudski kapaciteti. Neki od njih su otišli, emigrirali ili započeli posao u drugoj zemlji, a sve manje kvalifikovanih radnika je ostalo “, zaključio je Gerkhani.

Turistički poslenici koristili su svaku priliku da kritikuju vladu koja ih je, kako kažu, zaboravila i koja ih nije podržala kao što su to činile druge vlade u regionu.

U svakom slučaju, pandemija i zabrane mogu dati novi zamah  za rekonceptualizaciju nekih drugih modela turizma, oživljavajući pansione i kulturni turizam, koji su ostali u drugom planu. Uprkos mnogim pitanjima, stručnjaci misle da na kraju tunela ima svjetlosti. To je uglavnom zbog želje ljudi za putovanjima. U najoptimističnijim projekcijama ovo može biti veliki talas, međutim strah od goreg scenarija od onog 2020. i dalje ostaje.

 

Arber Hitaj je novinar i voditelj TV emisije „60 minuta“ na RTV Scan koja  se bavi aktuelnim društveno – političkim temama.