Ne postoji nijedna druga društvena grupa u našim zemljama čija su prava zvanično ista kao i prava ostalih ali ih ne mogu uživati jer će im političari, društvo, kolege, prijatelji i porodica reći da još nije vrijeme! Ako ne danas, kada?

Altin Hazizaj

Posljednji zatvorenik savjesti u Albaniji izašao je iz zatvora 1992. godine, nakon što je odslužio skoro 12 godina zbog seksa sa drugim odraslim muškarcem. Albanija i Rumunija bile su jedine zemlje u Evropi u kojima se, ako se utvrdi da je neko izvršio seksualnu vezu sa drugim muškarcem, može izreći kazna do 15 godina zatvora. Zakoni  o „sodomiji“ se više ne sprovode širom Balkana.

Balkanske zemlje su poslednjih 20-30 godina nastojale da napreduju ka poštovanju i ravnopravnosti LGBTIQ osoba. Ipak, situacija za mnoge od njih ostaje teška, ako ne i beznadežna. Iako je zakonski zabranjena diskriminacija ljudi na osnovu njihove seksualne orjentacije i rodnog identiteta (ne nužno rodnog izražavanja), da li će se njihova situacija poboljšati ili pogoršati zavisi od raspoloženja nekolicine lidera i političara. Čak se i mala dosadašnja dostignuća u svim balkanskim državama mogu pripisati pritisku skromnih LGBTI pokreta i još manjem broju saveznika koji žele „normalne“ države, koje će da  prihvate da gejevi, lezbejke, biseksualci, transrodni ili queer mogu da uživaju i slobodno, javno i srećno  izražavaju svoj ljubavni i seksualni život, kao i svaka druga osoba.

Prije mjesec dana u Sjevernoj Makedoniji, LGBTI aktivista koji govori albanski zamalo je ubijen pred svojom majkom, kada je posjetio očev grob u Tetovu. Banda koja ga je tukla nije bila srećna što Albanac može da bude gej i što može da govori o svojim pravima. Policija nije nikoga uhapsila zbog ovog zločina iz mržnje, a aktivisti nije dao podršku nijedan političar. Na Kosovu poslanici godinama ne usvajaju izmjene Građanskog zakonika u strahu da bi istopolnim parovima mogli dati jednaka prava na brak, iako to garantuje Ustav.

Ništa bolja situacija nije ni u mojoj domovini. Predložene izmjene Porodičnog zakonika i Zakona o usvajanju na brzinu su odbačene zbog pritiska vjerskih zajednica koje su ih smatrale „skrivenim poslovanjem“ LGBT zajednice. Prije godinu dana transrodnoj osobi je banda od deset mladića slomila vilicu, u jeku javne debate o upotrebi rodnih zamjenica u albanskom jeziku. Transrodne osobe su često žrtve diskriminacije i mržnje u ime cijele LGBTIQ zajednice. Gotovo sve transrodne osobe u Albaniji preživljavaju baveći se seksualnim radom, dok ih širom Balkana policija često provocira ili ignoriše zločine koji su nad njima počinjeni.

U Srbiji do prije samo nekoliko godina LGBTI zajednica nije mogla da održi godišnji Prajd a da joj desničarski ekstremisti ozbiljno ne prijete. Danas ima  premijerku lezbejku. Ipak, prava koja ona, čini se, uživa zbog svoje političke pozicije, ne uživaju ostale LGBTI osobe. Iako je u većini evropskih zemalja jednakost u braku realnost i društvo poštuje jednako uživanje prava za sve, na Balkanu jednakost u braku ostaje samo daleki san, jer postoje hitniji problemi, kao što su preživljavanje, hrana, pristojan posao i plata. Kao da ovo nije dovoljna briga  (za sve), treba se suočiti sa pritiskom porodice i vršnjaka kada se rodi „takav“, sa lošim šalama prijatelja i kolega s posla ili još gore, kriti da je LGBTIQ iz straha od diskriminacije, osvete ili mržnje koja vas može ostaviti bez posla, novca, socijalnog statusa, a ponekad i bez života! To nije nešto sa čime su svi spremni da se suoče. Otuda, zašto toliko mladih i starijih LGBTIQ osoba napušta svoje zemlje da grade život u zemljama u kojima nailaze na poštovanje i prihvatanje onoga što jesu.

Vjerovatno ovaj Euro Pride želi da nas podsjeti koliko su naša društva neravnopravna i nepravedna i koliko se treba boriti za prava za koja se pretpostavlja da ih imamo! Ne postoji nijedna druga društvena grupa u našim zemljama čija su prava zvanično ista kao i prava ostalih ali ih ne mogu uživati jer će im političari, društvo, kolege, prijatelji i porodica reći da još nije vrijeme! Ako ne danas, kada?

 

Altin Hazizaj je albanski novinar i advokat