„Svako ko se ne sjeća prošlosti osuđen je da je ponovo proživljava

Alketa Gashi Fazliu

Odrastao sam u predratnom Kosovu. Danas je moja druga ćerka tačno u godinama njene majke kada je bila dijete u prelijepom Prizrenu, ali su ljepotu u to vrijeme narušile nesloboda i pogažena ljudska prava!

Kao dijete 90-ih, još uvijek čuvam sjećanje na proteste zbog narušenog dostojanstva u svakom albanskom sokaku, na osakaćeno obrazovanje koje se održavalo po podrumima, samo da se ne bi zabranila albanska riječ, skrnavila nastojanja da se drugačije razmišlja, riječ sloboda… samo za slobodu!

Imao sam oko 13 godina kada se sve na Kosovu promijenilo, u junu 1999. godine, ulaskom u zemlju međunarodnih saveznika!

Danas, kada pogledam unazad i suočim se otvorenih očiju s mislima o prošlosti, bojim se da zaista razumijem važnost onoga što smo prošli, i rasta i razvoja u svakom aspektu! Kroz misli mi prolaze različita pitanja: da li zaista poštujemo napore za slobodu? Gradimo li našu modernu državu kako treba? Da li postajemo oni koji su Kosovu zaista potrebni?

Svaki dan se suočavam s prošlošću, ali svakim danom sve više vidim ovu konfrontaciju iz perspektive današnjeg doprinosa ka boljoj budućnosti za sve. Najbolje Kosovo u budućnosti, najbolji region u budućnosti postaje realnost kada niko, bez obzira na pol, etničku pripadnost, vjersko uverenje, mišljenje, nije predmet predrasuda, nasilja, ili nečeg još goreg.

Radim kao novinar na televiziji, veoma moćnom mediju ne samo za informisanje, već posebno za edukaciju građana. Ovu ulogu sam preuzeo sa velikom odgovornošću, znajući težinu izgovorene i pisane riječi. Stoga je moja profesionalna i lična misija da ovu moć koju mi ​​daju mediji stavim u službu društvene emancipacije, da doprinesem obrazovanju za mir, zdravim praksama suočavanja s prošlošću kako bismo izgradili dobru budućnost za sve nas, građane Kosova i Zapadnog Balkana.

Ovo je jedini način da kao društvo prevaziđemo nasilje i traume prošlosti, da izgradimo ne samo mostove mira, već da stvorimo progresivnu stvarnost.

Šta svako od nas može učiniti da nam pomogne da postanemo bolji? Ovo je dilema! Ali tako je jednostavno… generacijama koje dolaze ispričati prošlost ne kao hronologiju, ne kao zaborav, ne kao legendu, ne kao Diznijev animirani film. Suočiti se s istinama, ma koliko one bile bolne i neprihvatljive, osjetiti patnju onih koji su ih doživjeli, izračunati štetu i staviti nam u službu ove informacije zasnovane na činjenicama a ne predrasudama, da se takvi događaji nikada ne ponove!

„Svako ko se ne sjeća prošlosti osuđen je da je ponovo proživljava“, pa se molimo da se to ne desi, i trudimo da ovu zemlju učinimo svakim danom sve boljom!

 

Alketa Gashi Fazliu – Novinar, publicista, pisac, urednik na RTK