Arjan Sala, danas je heroj koji nam je svima bio potreban.

Trebalo je da nam neko osvijetli put društvene odgovornosti.

Albana Mucaj

Danima smo dirnuti fotografijom Arjana Sale kako nas gleda pravo u oči. Ovaj radnik privatne kompanije za obezbjeđenje objekata, bio je zarobljen u plamenu koji je zahvatio skladište tržnog centra u Tirani, nakon što je spasio živote 20 zaposlenih. Plamen koji se nije gasio i neprobojni dim povećavali su strepnju njegove porodice i svih Albanaca. 32-godišnjak, otac malog djeteta, nije pronađen, a nade da će ga naći živog nestale su trećeg dana potrage, 27. marta, kada je nađeno njegovo beživotno tijelo.

Snimci sigurnosnih kamera potvrdili su prisustvo „Junaka među nama“. Arjan je utrčao u opasnu zonu kako bi ugasio plamen i izvukao zaposlene. Vatra je bila veća od njegove hrabrosti, ali zasigurno njegova hrabrost i odgovornost su bili najveći među svima nama. To ga je učinilo herojem među nama, a sada i zvanično herojem naroda.

Vijeće ministara proglasilo je Salu „Mučenikom nacije“ koji je „izgubio život   pokušavajući da spasi stanovništvo u slučaju katastrofe“. Ovo priznanje porodici je uručio premijer Edi Rama. Nekoliko dana ranije, predsjednik Albanije, Ilir Meta posthumno je dodijelio odlikovane „Zlatni orao“. Meta je naglasio da „usred bola, ali uz zahvalnost i ponos svakog Albanca, heroja Arjana Salu odlikuje „ Odlikovanjem zlatnog orla “,  u znak duboke zahvalnosti i poštovanja za ogromno junaštvo u ispunjavanju dužnosti da spasi živote mnogih građana. Za njegovo uzvišeno samopožrtvovanje, kojim je ušao u naša srca, kao primjer junaštva i humanizma.“

Junačka djela su uvijek impresivna, ali u našoj stvarnosti ovaj čin dolazi u vrijeme kada se svi bore za nešto što nije okrenuto brizi za drugoga. Zemlja je na pragu novih izbora, a političke stranke mjesecima trče ka pobjedi. Izborne kampanje često prevazilaze građanske norme prenoseći lične komentare i uvrede.

Kompanije bliske vladi grabe da obezbijede korist, uključujući i tendere, čak i pojedinci koji po svaku cijenu jure ka uspjehu. U svim ovim slučajevima ne obaziru se na štetu koja se nanosi društvu. Ovakvu trku nije mogla da zaustavi ni pandemija, koja nas je suočila sa spoznajom da je briga o drugima važnija od novca i uspjeha. U vremenu konzumerizma koncepti odgovornosti i altruizma su oslabljeni i gotovo izumrli. To je doprinijelo da Arjan među nama, među građanima, postane heroj.

Svakako da njegovo djelo koje je završilo žrtvovanjem, nije slučajno. Svako ko je o tome razmislio je razumio da je on bio tako vaspitan, što su  potvrdili i javni nastupi njegove porodice. Njegov ujak i brat upoznali su nas sa jednostavnom i skromnom porodicom punom vrijednosti. Primjer koji nažalost rijetko viđamo na televiziji ili online medijima, zato smo impresionirani mladim čovjekom koji u trenutku opasnosti ne razmišlja o sebi, nego o drugima. Arjan Sala, danas je heroj koji nam je svima bio potreban. Trebalo je da nam neko osvijetli put društvene odgovornosti.

Rođen je i odrastao na periferiji Tirane, postao je poznat nakon čina koji prevazilazi nacionalne dimenzije. Dimenzije njegovog samopožrtvovanja čine ga globalnim herojem današnjeg društva.

 

Albana Mucaj, dugogodišnja novinarka, trenutno uređuje časopis „Businessmag.al“.