Da se mi ne lažemo više: današnja civilizacija je jedna obična institucionalizovana, uglađena krađa. Oteli smo, orobili, ukrali, uzeli bez pitanja, pozajmili bez vraćanja, materijalno silovali… nije baš ni lako naći prave reči za to šta smo učinili budućim generacijama, a po pitanju stanja prirode, okoline, temperature, vode, vazduha. Okruženja, jelte.


Voja Žanetić

Ovonedeljna tema „Okruženja“, zahteva jedan običan mentalni vremeplov. Maštu, dakle. Koja će nas odvesti neveliki broj godina u budućnost. I jedna scena.

Na ogromnom kamenom postolju nalazi se enormno velika, poput kakve višespratnice,  plastična kesa puna kojekakvog đubreta. Oko postolja – koji sa sve rečenom kesom predstavlja spomenik ostavljen za buduće generacije – tiska se razni svet. Neko malo zaplače, neko samo uzdahne, neko ostavi venac ili cveće (plastično, naravno), neko dovoljno beskrupolozan održi i prigodan govor. Mediji snimaju i izveštavaju, napravi se i pokoji selfi. Naposletku, narod se raziđe, ostavivši spomenik na uvid svakom ko bude navratio. I ko bude čitao šta piše na postolju. A napisane su dve reči, zarez i tačka.

„Izvinite, deco.“

* * * * * * * * *

Da se mi ne lažemo više: današnja civilizacija je jedna obična institucionalizovana, uglađena krađa. Pljačketina, ako ćemo precizno. Oteli smo, orobili, ukrali, uzeli bez pitanja, pozajmili bez vraćanja, materijalno silovali… nije baš ni lako naći prave reči za to šta smo učinili budućim generacijama, a po pitanju stanja prirode, okoline, temperature, vode, vazduha. Okruženja, jelte.

Lopovi krađu uvek zovu nekim drugim imenom. Ovaj lopovluk je licemerno nazvan zagađenjem. Način na koji se brinemo o svemu zdravom i čistom što će nestati pokvareno je nazvan ekologijom. A reč je o najobičnijem sebičnom, prostačkom krčmljenju svega što bi moglo ostati našim potomcima. Svega na osnovu čega bi i njihov život mogao biti moguć. Reč je, onda, ili o pokušaju ili o realizaciji ubistva nekoga ko će živeti u budućnosti. Savršeni zločin, konačno uspešno izveden.

Ono „Izvinite“ se ne odnosi samo na đubre koje smo pobacali, šume koje smo posekli, vodu koju smo zagadili, žive vrste koje smo istrebili, led koji smo istopili. Možda najveći greh takozvane ekologije leži u tome što se ona odnosi samo na zagađenje prirode. Nije se priroda sama zagadila, a o čemu nešto mogu da kažu oni koji su davno osmislili školski predmet „Poznavanje prirode i društva“. Nije prirodu moglo da zagadi neko nezagađeno društvo.. Da pojednostavimo: može se desiti da ćemo budućim generacijama, kojima još nismo ni počeli da se  izvinjavamo, u plastičnim kesama ostaviti i demokratiju, obrazovanje, međuljudsku komunikaciju, kulturu, zdravstvo… Sve ono što je, za našega konzumerističkog, šopoholičarskog civilizacijskog mandata, takođe otišlo na nevidljivu deponiju. U kesetini, pogolemoj.

* * * * * * * * *

Ovo naše „Okruženje“ ima puno pravo da priča o zagađenju u okruženju. Regionalno je okruženje u pitanju, sirotinjsko, dakle. Rečena ekologija je, naime, delatnost za bogate, a ne za one koji to nisu. Rešavanje pitanja zagađivanja priliči ekološkim Jupiterima, a ne onim drugim subjektima iz latinske izreke. Naime, svako uređivanje je lakše onima uređenima; a mi ovde baš i ne možemo da se pohvalimo da smo u ruke uzimali nekakve društvene grabulje. Ako i jesmo, slabo smo šta ograbuljali.

U tom smislu lako može da se desi da će i navodna „Borba za čistu prirodu“ – pa sad dal je reč o kesi na drvetu ili sumporu u vazduhu – doživeti sudbinu skoro svega što u takozvanom Regionu imamo. Uvozićemo. Zaštitu prirode ćemo nabavljati isto kao u slučaju manje-više svake druge zaštite i manje-više svega što je složeno ili tehnološki zahtevno. Tu treba još samo da se utvrdi ko je špediter, ko predstavnik, kome će se koliko tutnuti – ukratko ko će se sve opariti još jednim uvoznim poslićem, uskoro i najvećim koji je do ikad postojao. Kao i da li će se i na tu i takvu export-import-trange-frange zaštitu prirode plaćati carina, kad već „očuvanje okruženja“ nije naše. A nije. Naša je samo ona kesetina sa đubretom. Sve punija i sve veća.

Spomenička, sa početka ovog teksta.

Izvinite, deco iz okruženja.