Udhëtimet tona zakonisht na detyrojnë tu kushtojmë vëmendje katër ‘P’ thelbësore: Pasaportë, Karikues, Para, Masa Paraprake (sigurim). Në vitin 2021, ne shtuam një “P” të pestë më të rëndësishme”- një test PCR.

Tamara Spanovic & Milos Ivanovic

Pikërisht një vit më parë ne po bënin gati valixhet për aventurën më të re backpack.me për në Izrael dhe Palestinë, pa e ditur se do të ishte udhëtimi ynë i fundit pa maska kirurgjikale, rregulla strikte, pirg me dokumentacion dhe pasiguri të vazhdueshme.

Virusi Corona ka sjellë ndryshim të madh në botë si në detyrat tona të përditshme ashtu edhe në mënyrën se si ne udhëtojmë. Udhëtimi është bërë një luks i mundshëm për pakicën dhe një sfidë reale – organizimi i udhëtimit është pothuajse i pamundur me numrin e lartë të anulimeve të fluturimeve, mbylljet e kufirit dhe rregulloret e pathyeshme që ndihmojnë kontrollin e virusit të lartpërmendur.

Fluturimi nuk është fare siç ka qenë – prilli dhe maji i vitit të kaluar panë që linjat ajrore dhe hotelet u përballën me një krizë të madhe. Një nga linjat ajrore më të mëdha në botë, Emiratet, njoftoi një pezullim masiv të mbi 30,000, 000 punonjësve të saj në fillim të majit 2020. Kjo formalizoi fillimin e një vale të kontrollit të buxhetit nga shumë kompani të mëdha të cilat varen drejtpërdrejt nga turizmi.

Rrethanat e reja i detyruan linjat ajrore t’i rimbursonin të gjithë udhëtarët për udhëtimet e pezulluara dhe të përshtatnin plotësisht modelin e biznesit të tyre. Deri një vit më parë ishte e paimagjinueshme të blinim një biletë avioni vetëm për të ndryshuar më vonë datën e udhëtimit, emrin e udhëtarëve dhe detajet e tjera të udhëtimit, të gjitha pa një tarifë të lartë.

Sot ka shumë kompani ajrore që ofrojnë mundësinë për ndryshimin e datës si standard, shërbim pa pagesë, duke demonstruar kështu fleksibilitet dhe gatishmëri për t’u treguar vëmendje pasagjerëve të tyre. Përpjekja për të unifikuar politikat e tranzitit brenda BE ka qenë një lehtësim i madh për shumë pasagjerë që udhëtojnë për në kontinente të tjera.

Hotelet dhe kompanitë e tjera brenda akomodimit kanë ndryshuar operacionet e tyre; në shumë vende restorantet janë të hapura me 30% të kapacitetit të tyre ndërsa hotelet ofrojnë vakte shtesë, çmime më të ulta dhe më të përballueshme për akomodimet një-natëshe dhe pa tarifa për ndryshimet e datës.

Përveç rregullave të reja të udhëtimit – përfshirë detyrimin për të vënë maskë, distancimin social dhe kufizimin e lëvizjeve – gjithashtu po përshtasim aksesorë të rinj udhëtimi. Na pëlqen të bëjmë shaka duke thënë se udhëtimet tona zakonisht na detyrojnë tu kushtojmë vëmendje katër ‘P’ thelbësore: Pasaportë, Karikues, Para, Masa Paraprake (sigurim). Në vitin 2021 ne shtuam ‘P’ e pesta më të rëndësishme – një test PCR, një parakusht për hyrje në shumicën e vendeve të botës. Një test i vetëm PCR do t’ju kushtojë 9,000 dinarë serbë (rreth 76 euro). Jeni dakord se kjo e prek mjaft koston e planifikuar të një udhëtimi.

Dhe kur menduam se të gjitha pengesat ishin prapa nesh dhe do jemi gati për aventura të reja, dëgjojmë zëra për ‘pasaporta Covid’. Nuk ka shtete në botë që kërkojnë tani një ‘pasaportë Covid’, dhe nuk ka përkufizime të qarta se çfarë do të jetë kjo. Është interesante që Gjeorgjia është vendi i parë në botë që lejoi hyrjen e çdo shtetasi të huaj me dokumentacion dhe konfirmim të vaksinimit kundër Covid-19.

Ekziston një tendencë për të zbutur masat kur ekonomia është gati në kolaps; ne e kemi parë këtë shembull në shumë vende fqinjë me turizmin si pjesën kryesore të enigmës së PBB (Greqia, Kroacia, Mali i Zi). Pyetja është – A është ky normaliteti i ri? Kështu do të jetë udhëtimi në të ardhmen?

Nuk mund të bëjmë asgjë veç të presim me durim për aventura të reja dhe, ndërkohë, të kujdesemi për shëndetin tonë dhe shëndetin e atyre që kemi afër.

 

Tamara Spanovic & Milos Ivanovic, dy të rinj që kanë organizuar në mënyrë të pavarur udhëtime në mbarë botën me çmime të volitshme për më shumë se 6 vjet. Themelues të “backpack.me travels”.