Lufta jonë nuk është vetëm një luftë për familjen Dragiçevic. Është për të gjithë ne – për më shumë të drejta, liri dhe drejtësi në shoqërinë tonë.

Ozren Perduv

Prej më shumë se 4 vitesh jam anëtar aktiv i nismës qytetare “Drejtësia për Davidin”. Fatkeqësisht, lufta që ka vazhduar për kaq gjatë nuk ka dhënë ende rezultatin e dëshiruar, që është drejtësia për Davidin.

Aktivizimi ynë qytetar filloi në mënyrë spontane. Që nga marsi 2018, dhe konferenca e turpshme për shtyp e policisë në të cilën qytetari ynë i Banja Lukës, vrau David Dragiçeviç, u shpall narkoman, hajdut dhe pothuajse vetëvrasës, ne u mblodhëm spontanisht në sheshin qendror të Banja Lukës, ku babai i Davidit vinte çdo ditë.

Në fillim erdhëm ekskluzivisht në mbështetje të Davor Dragiçevicit dhe ishim vëzhgues. Dhe ne besuam se gjithçka do të përfundonte shumë shpejt. Më vonë, u njohëm më mirë dhe ramë dakord për hapat e ardhshëm së bashku me Davorin.

Sot ne nuk jemi një grup joformal qytetarësh. Kemi shoqatën e qytetarëve “Rruga e Drejtësisë”, e cila zhvillon një numër të madh aktivitetesh.

Ne organizuam protesta të mëdha me dhjetëra mijëra njerëz, ku nuk pati asnjë incident dhe në të cilat kërkohej vetëm drejtësi.

Për fat të keq, autoritetet nuk u përgjigjën. Përkundrazi, të gjithë u bëmë armiq të shtetit brenda natës dhe autoritetet, duke abuzuar me aparatin shtetëror dhe shërbimin mediatik publik të subjektit, na nxorrën shënjestra në ballë.

Në dhjetor 2018, pas formimit të qeverisë së re të Republikës Serbe të Bosnjes dhe pas aksionit brutal të policisë, shumë gjëra ndryshuan. Policia lëshoi qindra urdhër kundërvajtje kundër nesh për gjoja prishje të rendit publik dhe gjoja tubime të paligjshme. Nuk kemi paguar asnjë gjobë dhe për çdo rast kemi kërkuar një vendim gjykate.

Një shembull i çuditshëm është një padi kundër meje, sepse thirra “Drejtësia për Davidin” dhe gjoja mërzita disa qytetarë. Besoni apo jo, gjyqi zgjati plot 6 orë.

Epilogu i të gjitha proceseve gjyqësore, me ndihmën e avokatëve tanë të nderuar nga Banja Luka, rezultoi në poshtërimin dhe mposhtjen e plotë të Ministrisë së Brendshme të Republikës Serbe të Bosnjes. Ata humbën të gjitha gjyqet dhe unë dhe bashkëluftëtarët e mi u liruam nga çdo përgjegjësi kundërvajtëse. Kjo na motivoi më tej për të vazhduar luftën tonë fisnike dhe të sinqertë.

Gjendja e punëve sot është krejtësisht e ndryshme. Tani, ne kemi filluar procedimin penal kundër Ministrisë së Brendshme dhe anëtarëve të saj të pandershëm për shpërdorim të pozitës dhe autoritetit, si dhe padi për diskriminim. Ne kemi fituar disa nga ato procese gjyqësore, dhe pjesa tjetër janë në proces.

Ne po bëjmë edhe beteja ligjore për shkak të ndalimeve të paligjshme të tubimeve. Kemi arritur në Gjykatën Supreme të Republikës Serbe të Bosnjes.

Besoni apo jo, në korrik 2020, dhjetë prej nesh u arrestuan sepse po i drejtoheshim medias në një konferencë shtypi të planifikuar më parë.

Fatkeqësisht, Gjykata Kushtetuese e B&H nuk ka parë asgjë të diskutueshme në këtë dhe për këtë arsye ne e kemi dorëzuar Kërkesën në Gjykatën Europiane për të Drejtat e Njeriut.

Është e rëndësishme të theksohet roli i medias në luftën tonë. Shpesh theksojmë se ata janë mbrojtja jonë e vetme sot dhe jo policia, detyra e së cilës duhet të jetë kjo. Media vazhdon t’i kushtojë vëmendje të madhe luftës sonë dhe ne përpiqemi të jemi vazhdimisht të pranishëm në hapësirën mediatike.

Ne, qytetarëve, të drejtat dhe liritë na i garanton Kushtetuta, por askush nuk na i jep në pjatë të argjendtë. Jetojmë në një periudhë tranzicioni dhe duhet të luftojmë për të drejtat dhe liritë dhe të jemi këmbëngulës në këtë luftë dhe suksesi do të jetë i garantuar.

Lufta jonë nuk është vetëm një luftë për familjen Dragiçevic. Është për të gjithë ne – për më shumë të drejta, liri dhe drejtësi në shoqërinë tonë në B&H. Për një jetë të denjë.

 

Ozren Perduv, Kryetar i Lëvizjes për Drejtësi