Si ekspert, nuk jam dakord me masat kufizuese që do të stimulonin vaksinimin. Afirmimi i vaksinës mund të bëhet në një mënyrë shumë më kulturore dhe profesionale. Ata me të vërtetë shpëtojnë jetë, bëni një fushatë për këtë.

Dr Nikola Panovski

 Unë jam duke përgatitur botimin e dytë të tekstit mësimor mbi Mikrobiologjinë Mjekësore për studentët e mjekësisë, si redaktor. Unë shoh kapitullin Imunoterapia dhe imunoprofilaksia, në seksionin Klasifikimi i vaksinave, i cili liston: vaksina të gjalla, vaksina të çaktivizuara (viruse, baktere ose toksina), vaksina rekombinante (mRNA, vektor, proteina, etj.), vaksina të kombinuara, të detyrueshme, vullnetare, sezonale, etj. Të gjitha vaksinat thuhet se aplikohen në mënyrë që një person të fitojë imunitet ndaj një sëmundjeje të caktuar ose të arrijë imunitet kolektiv përmes vaksinimit masiv. Ku dhe si duhet t’i klasifikoj vaksinat kundër Covid-19 që aplikohen sot me qëllimin e vetëm për të marrë një certifikatë, kartë identiteti, lejekalimi Covid dhe çfarë emri duhet t’u jap? “Vaksinat kartë identiteti” mund të mos jenë të përshtatshme për librin shkollor, por jam i sigurt se studentët do t’i mbanin mend përgjithmonë. Në punën time të përditshme vullnetare, unë shpesh komunikoj me qytetarët dhe u jap këshilla për pandeminë. Kam hasur në shumë pyetje në lidhje me vaksinat, për të cilat nuk kam përgjigje të kënaqshme. Ketu jane disa shembuj:

 

  1. Kam pasur Covid-19 në gusht 2021, kam 500 herë më shumë antitrupa sesa vlera e referencës. Më duhet të vaksinohem në 15 ditët e ardhshme, sepse certifikata ime është e vlefshme për 45 ditë. Cila vaksinë, ju lutem?
  2. Unë kisha Covid-19 në Prill të këtij viti, kam antitrupa pesë herë mbi vlerën e referencës. Ju më këshilluat të merrja një dozë Pfizer. Unë besoj se doza e dytë është e panevojshme, siç pretendoni, por unë nuk do të jem në gjendje të marr lejekalimi Covidi me një dozë, dhe më duhet.
  3. Unë jam vaksinuar me dy doza Sputnik (e njëjta vlen edhe për Sinovak, Sinofarm). Unë kam antitrupa, por ato nuk njihen në BE për lejekalimi Covidi. Me cilën vaksinë duhet të vaksinohem tani, Pfizer apo Astra?
  4. Djali ynë duhet të shkojë për studime në Britaninë e Madhe. Ai u vaksinua këtu në Shkup me dy doza Pfizer, por Britania nuk i njeh vaksinat e marra në vendin tonë, as në vendet e tjera të Ballkanit që nuk janë në BE. A duhet ta çoj atë në Kjustendil (Bullgari) për të marrë dy doza të tjera Pfizer? Përndryshe, edhe me një test negativ PCR, atij do t’i duhet të shkojë në karantinë për dhjetë ditë.
  5. Kam antitrupa njëqind herë mbi vlerën e referencës. Nuk kam qenë i sëmurë me Covid-19. A duhet të vaksinohem? Cilën vaksinë duhet të zgjedh?

 

Për të 5 rastet, përmes të cilave përfaqësohen mijëra qytetarë, përgjigjja ime është: nuk keni nevojë për vaksinë, përveç rastit të dytë ku ju nevojitet vetëm një dozë. Sidoqoftë, ata janë nën presion, qoftë nga masat e miratuara në vendin e tyre Maqedoni, ku nevojitet një certifikatë për hyrje në një restorant, teatër, qendra tregtare dhe ambiente të brendshme, ose nga vendet në të cilat ata duhet të udhëtojnë. Pra, vaksinat do t’u jepeshin këtyre njerëzve pa nevojë, pa përfitime. Për më tepër, ato mund të kenë efekte anësore, dhe janë gjithashtu një kosto e madhe financiare. Efekti pozitiv në shëndetin individual dhe kolektiv është zero; vaksinimi në atë periudhë është i panevojshëm dhe i paarsyeshëm. Është një lloj shtrëngimi. Kush do të jetë përgjegjës për të detyruar një person të vaksinohet me qëllimin e vetëm të marrjes së një certifikate? Një problem i veçantë është Maqedonia, e cila lëshon një certifikatë shërimi që zgjat vetëm 45 ditë !!! Për të vazhduar certifikimin, një person i sapo shëruar, i imunizuar natyrshëm, duhet të marrë dy doza vaksine në momentin kur antitrupat e tij IgG janë në kulmin e tyre. Kjo që tani duket si një krim.

Si ekspert, nuk jam dakord me masat kufizuese që do të stimulonin vaksinimin. Afirmimi i vaksinës mund të bëhet në një mënyrë shumë më kulturore dhe profesionale. Ata me të vërtetë shpëtojnë jetë, bëni një fushatë për këtë. Në Maqedoninë tonë të vogël, kjo konfirmohet nga vdekshmëria nga Covid-19 në valën aktuale. Qytetet me më shumë se 50% mbulim të vaksinave kishin vdekshmëri dhjetë herë më të ulët se qytetet me një popullsi të vaksinuar nën 20%. Masat joprofesionale si kjo, ku mund të vaksinoheni me një dozë dhe, pesë minuta më vonë, merrni një certifikatë, megjithëse do të merrni imunitet pas një muaji, vetëm sa u japin forcë personave që janë antivaksinave.

Sa i përket vaksinave si kartë identiteti, unë do të shkruaja në librin shkollor: “Vaksinat më të mira si kartë identiteti janë ato që përmbajnë vetëm kripë.”

 

Dr Nikola Panovski, Profesor i mikrobiologjisë në Fakultetin e Mjekësisë, Universiteti “Saints Cyril and Methodius” në Shkup