Nuk mund të pritet që asnjë fushatë promovimi e vaksinimit do të ishte në gjendje të ndikonte në ndërgjegjen më të gjerë të një kombi me një shkallë shumë të ulët të arsimit të lartë, dhe një numër të konsiderueshëm të atyre që u besojnë tabloideve më shumë sesa u besojnë profesionistëve mjekësorë.

Dr Nemanja Radojevic

Meqenëse Konventa për të Drejtat e Njeriut është e qartë, vendosja e vaksinimit të detyrueshëm nuk është një temë e hapur për interpretim, as nuk mund të jetë, të paktën jo në mënyrë eksplicite. Edhe ashtu siç janë gjërat për momentin, është e vështirë të trajtosh kuazi-mbrojtësit e ndryshëm të kategorive që pretendohen si të rrezikuara, të drejtave dhe të tjera si këto. Por duke kujtuar fitoren e politikës së pro-vaksinimit në rastin kundër shtetit çek, kur Gjykata Europiane e të Drejtave të Njeriut nuk gjeti shkelje të ligjit në ndalimin e regjistrimit të një fëmije të pavaksinuar në kopsht, autoritetet tona më në fund duhet të marrin guximin (nëse ka ndonjë) për një aplikim të plotë dhe gjithëpërfshirës të lejekalimeve të COVID.

Duke jetuar realitetin tonë të mjerueshëm në pjesën e prapme të çdo gjëje të civilizuar, dhe duke nxituar drejt frontit në gjithçka që është e prapambetur, duket se zgjidhja juridiko – mjekësore për këtë situatë po bëhet gjithnjë e më realiste – lejekalim COVIDi për çdo formë më të lirë të jetës në të ardhmen e afërt. Dhe lejekalimet e COVIDit janë në të vërtetë vaksinim i detyrueshëm i maskuar. Por për të marrë atë rrugë, përveç faktit që qeveria duhet të jetë e guximshme dhe e përgjegjshme, ajo nuk duhet të jetë populiste – sepse nuk mund të mbështetet në një vetëdije kolektive të përgjegjësisë shoqërore kur ne jemi në thelb njerëz shumë egoistë.

Pra, një “JO” vaksinimit të detyrueshëm, por lejekalimi COVID për hyrjen në transportin publik, dyqane, qendra tregtare, tregje, institucione publike, ngjarje sportive dhe kulturore, etj, dhe madje edhe për punën në sektorin publik dhe administratën publike – në fakt janë një “PO” shumë e fortë në frenimin e zjarrit aktual, të shkaktuar kryesisht nga mungesa e zbatimit të masave epidemiologjike dhe niveleve të vakëta të individëve të vaksinuar.

Nuk mund të pritet që asnjë fushatë promovimi e vaksinimit do të ishte në gjendje të ndikonte në ndërgjegjen më të gjerë të një kombi me një shkallë shumë të ulët të arsimit të lartë, dhe një numër të konsiderueshëm të atyre që u besojnë tabloideve më shumë sesa u besojnë profesionistëve mjekësorë, dhe që nuk tregojnë aftësinë e të menduarit kritik. Aktualisht rreth 40 përqind e popullsisë së rritur të vaksinuar është një tregues tjetër i mbetjes sonë prapa botës së zhvilluar, gjë që edhe një herë po provon të jetë shumë e kushtueshme në këtë luftë kundër Covid.

 

Dr Nemanja Radojevic, specialist i mjekësisë ligjore, ishte anëtar i Ekipit Mjekësor të Krizave në luftën kundër koronavirusit gjatë valës së parë të epidemisë