Eshtë paradoksale që Kisha Ortodokse Serbe në Mal të Zi ka menaxhuar atë që sektori civil, aktivistët qytetarë dhe opozita nuk e kanë bërë në tridhjetë vjet – krijoi një masë kritike për ndryshimin e parë paqësor të qeverisë në historinë e Malit të Zi.

Jovo Martinovic

Pak vende europiane, përveç Polonisë së Vojtilës dhe Valesës, kanë pasur këtë ndërthurje të fortë midis politikës dhe fesë, siç është rasti me Malin e Zi. Ndërsa shteti ka rregulluar prej kohësh çështjet e statusit me komunitetin islamik dhe kishën katolike, ka ende një numër çështjesh të hapura me shumicën e kishës ortodokse serbe (KOS). Për më tepër, caktimi i mitropolitit të ri malazez Joanikije II, së fundmi në manastirin e Cetinjes është i pashembullt.

Së bashku me tymin e temjanit që shoqëroi ceremoninë në kishën e Shën Pjetrit, tymi u ngrit mbi të gjithë Cetinjen – ky nga gazi lotsjellës që ishte hedhur. Gati dy mijë oficerë policie e siguruan ceremoninë nga i njëjti numër demonstruesish të cilët u përpoqën në mënyrë agresive ta parandalonin atë, duke përfshirë ngritjen e bllokadave. Joanikije dhe patriarku serb Porfir u desh të uleshin me helikopter dhe të vraponin drejt manastirit nën mbrojtjen e policisë së armatosur rëndë. Mali i Zi i ndarë ishte në prag të gjakderdhjes.

Kur shikojmë Poloninë, kisha katolike ishte një katalizatore për ndryshimet demokratike dhe rënien e komunizmit në vitet 1990, ndërsa në Malin e Zi rënia e partisë komuniste të riemëruar ndodhi vetëm pas 30 vjetësh, nën presionin e protestave të nxitura nga kisha ortodokse.

Por e njëjta kishë ortodokse serbe, e cila së bashku me opozitën (dhe me ndihmën e perëndimit) mundi qeverinë e presidentit Milo Gjukanoviç, të zhytur në krim dhe korrupsion, në gusht të vitit të kaluar, ishte katalizatore për ndryshime të tjera në vitet 1990.

Në atë kohë, kisha ortodokse serbe, së bashku me të njëjtin Gjukanoviç, ishin në anën e regjimit nxitës të luftës së Slobodan Millosheviçit, i cili solli shpërbërje të përgjakshme dhe kolaps ekonomik në Jugosllavi. Aktivitetet e kishës në Malin e Zi nën mitropolitin e ndjerë të Malit të Zi Amfilohije, që nga mbërritja e tij në Cetinje në 1990 deri në vdekjen e tij në tetor 2020, u shoqëruan me polemika të shumta. Për pesëmbëdhjetë vitet e para të mbretërimit të tij në Cetinje, Amfilohije promovoi shprehimisht pikëpamjen serbe për identitetin e Malit të Zi, duke u mohuar malazezëve ortodoksë identitetin e tyre etnik. Ikonografia politike e forcave të mundura në luftën e dytë botërore u theksua gjithashtu; ai krijoi armiq të hidhur mes njerëzve që kujdesen për identitetin malazez dhe trashëgiminë antifashiste.

Antagonizmi shkoi aq larg sa që në vitin 1993 një pjesë e bllokut malazez filloi rinovimin politik të kishës dikur të pavarur malazeze, e cila u zhduk me shuarjen e dhunshme të shtetit malazez dhe themelimin e kishës ortodokse serbe në Jugosllavinë e parë në 1920. Pra, ndarjet e identitetit mes malazezëve fituan edhe një komponent fetar, edhe pse shumica e malazezëve nuk e praktikojnë fenë përtej asaj që përbën trashëgimi kulturore. Si pasojë e kësaj, festimet e Krishtlindjeve organizohen të ndara çdo vit në Cetinje dhe qytete të tjera.

Që nga viti 2006, Mali i Zi ka e rinovuar pavarësinë, rindërtimi i së cilës, sado e çuditshme të duket, u kontribua gjithashtu nga i ndjeri Amfilohije dhe mosndërhyrja e tij e dukshme në fushatën e referendumit – gjë që zhgënjeu bllokun pro-serb. Kisha gjithashtu dëshmoi në heshtje tranzicionin ekonomik të Malit të Zi, ose, më mirë, shkatërrimin e pronës shoqërore dhe kalimin e saj në duart e Gjukanoviçit dhe manjatëve të tij. Në këmbim, mitropoliti mori bekimin e regjimit për të vazhduar misionin e tij shpirtëror, përfshirë projektet e ndërtimit në asetet kulturore të mbrojtura me ligj. Martesa me interes përfundoi në fund të vitit 2019, kur qeveria e mëparshme iu drejtua sekuestrimit të pronës së kishës nëpërmjet një ligji të ri.

Eshtë paradoksale që kisha ortodokse serbe në Mal të Zi ka menaxhuar atë që sektori civil, aktivistët qytetarë dhe opozita nuk e kanë bërë në tridhjetë vjet – krijoi një masë kritike për ndryshimin e parë paqësor të qeverisë në historinë e Malit të Zi.

 

Jovo Martinovic, është një gazetar i pavarur për shumë media të njohura ndërkombëtare dhe vendase