Nëse numri i infeksioneve dhe vdekjeve rritet, nëse ka shkatërrim të madh, ose paralizë në shoqëri për shkak të një pandemie, atëherë qeveritë e shteteve duhet të përdorin të drejtat e tyre dhe të imponojnë vaksinim të detyrueshëm.

 dr Jasenko Karamehic

 Si profesor universiteti, para se të na godiste murtaja, unë shpesh flisja me studentët e mi për vaksinimin si një procedurë e stimulimit të qëllimshëm të sistemit imunitar në procesin e mbrojtjes kundër sëmundjeve; Unë u thoja atyre se vaksinimi eliminon sëmundjet infektive, siç është lija. Unë fola për vaksinat kundër sëmundjeve bakteriale dhe çrrënjosjen e tyre, si lija, një nga sëmundjet infektive më të tmerrshme në histori. Pastaj, në lidhje me fitimin aktiv dhe pasiv të imunitetit me mjete natyrore ose marrje artificiale të antigjeneve. Unë u kam thënë atyre të gjitha llojet e gjërave, dhe sot ka ardhur koha për të folur për të, gjithnjë e më shumë në publik. Jo vetëm sepse forca e Covid ka kapur të gjithë botën, por edhe për shkak të interesit të njerëzve. Dhe nuk është sekret që ata janë më të interesuar për mendimin e imunologëve. Ata u besojnë atyre më shumë.

Që nga shfaqja e parë e COVID 19, unë kam qenë në kontakt të vazhdueshëm me kolegët në Kinë – ky bashkëpunim ka zgjatur për dekada dhe shërben si një shkëmbim i arritjeve dhe njohurive shkencore.

Ndryshe nga murtaja që vrau më shumë se gjysmën e popullsisë në Europë dhe Azi në shekullin XIV, kur nuk kishim idenë se çfarë ishte apo si ta luftonim, sot gjithçka është ndryshe. Vaksinimi !!!

Beteja mund të rezultojë në një fitore efektive dhe me cilësi të lartë nëse përdorim vaksinën; kjo mund të krijojë një përgjigjje natyrore imune aktive në një shkallë globale – bota jonë është një botë e enëve komunikuese.

Për 2 vitet e fundit kam njohur mirë pandeminë dhe virusin, por ka po aq të panjohura.

Megjithëse më duhet të them se Bosnje dhe Hercegovina ka ecur shumë mirë, çuditërisht mirë. Janë futur dhe zbatuar masa të forta epidemiologjike. Problemet u shfaqën në momentin kur kufijtë u bënë të paqëndrueshëm, kur kushdo që donte, mund të hynte në vend, nuk kishte testime të mjaftueshme …

Nga sukseset fillestare arritëm në listën e zezë – aq sa kur bëhet fjalë për numrin e vdekjeve / 3134 për milion banorë / Bosnje dhe Herzegovina është menjëherë pas Perusë në botë, dhe e para në Europë me mbi 10,200 vdekje.

Përveç kësaj, ekziston një numër shumë i vogël i individëve të vaksinuar plotësisht, vetëm 426,000 ose 12.9%. Dhe imuniteti kolektiv kërkon që të paktën dy të tretat e popullsisë së përgjithshme të vaksinohen.

Autoritetet e Bosnje dhe Hercegovinës nuk u përgjigjën shumë mirë – ata ishin të ngadaltë, nuk pati promovim të mjaftueshëm të vaksinës, nuk u blenë në kohë dhe një papërgjegjshmëri e madhe është treguar, veçanërisht në dritën e pagave të mëdha që ata marrin. Një turp dhe turp i madh.

Nga ana tjetër, profesioni mjekësor bëri një punë të shkëlqyeshme.

Unë do të doja të nënvizoja se unë mbroj vaksinimin vullnetar, nëse rezultatet në terren e lejojnë atë. Nëse numri i infeksioneve dhe vdekjeve rritet, nëse ka shkatërrim të madh, ose paralizë në shoqëri për shkak të një pandemie, atëherë qeveritë e shteteve duhet të përdorin të drejtat e tyre dhe të imponojnë vaksinim të detyrueshëm.

Vetëm atëherë unë mbështes masa të veçanta dhe të imponuara. Por për sa kohë që politika ka një ndikim në shëndetësi dhe shkencë, ne nuk jemi në një situatë të mirë. Për shkak se personat e Komiteteve të Krizave Shëndetësore janë punonjës politikë, nuk mund të prisni që ata të përballojnë këtë punë specifike e cila kërkon njohuri profesionale në këtë fushë. Ata nuk i dëgjojnë urdhrat e shkencës. E gjithë kjo dëshmohet më së miri nga skandale me respiratorë, përvetësime në blerjen e nevojave të tjera …

Unë jam kryetar i Shoqatës së Imunologëve. Imunologu është një nga armët më të rëndësishme në luftën kundër pandemisë. Dhe asnjë imunolog i vetëm nuk ishte pjesë e Komitetit të Krizave në Bosnjë dhe Hercegovinë; gjë që tregon pamaturi të madhe.

 

Prof dr Jasenko Karamehic, Emeritus në Universitetin e Tuzlës, imunolog kryesor në Bosnje dhe Hercegovinë