Ushqimi i shëndetshëm nuk është një mit, është një mënyrë jetese; nuk është një heqje dorë, por një çrrënjosje e disa zakoneve të trashëguara brez pas brezi.

Jana Klopchevska

Ushqimi është çdo substancë që hahet ose pihet nga njerëzit ose kafshët, ose absorbohet nga bimët, në mënyrë që ata të ruajnë jetën dhe zhvillimin. Funksioni i tij mund të jetë strukturor (rritja, zhvillimi, rigjenerimi), energjia (metabolizmi bazal, energjia e rritjes, termorregullimi), enzimë-biokimike (formimi dhe funksionimi i sistemeve enzimatike), mbrojtja imunitare, sociale (gjendja psikologjike, produktiviteti i punës), dhe gjithashtu patologjike (kequshqyerja – ulje e marrjes së ushqimit, dehje – helmim).

Kështu filloj zakonisht një bisedë me studentët e mi. Të paktën një herë në vit ne diskutojmë, konsultohemi, bëjmë dieta, analizojmë të gjitha llojet e produkteve dhe zgjidhim problemet ushqyese të grupeve të caktuara të synuara. Ligjëratat nuk janë të mërzitshme, sepse unë ndaj me ta të gjitha njohuritë e mia dhe ato janë interaktive. Nga 200 studentë të moshës 20 vjeç, 1/3 kanë një interes dhe njohuri paraprake për ushqimin. Kjo ndoshta është për shkak të zakonit të dobët të diskutimit të kësaj teme në qelizën më të rëndësishme të jetës – familje. Mënyra e shpejtë e jetës dhe zakonet socio-kulturore në Maqedoni diktojnë dietën tonë. Ata hanë ushqim të shpejtë, konsumojnë pije me kalori të lartë, dhe shumica e tyre janë të përkushtuar ndaj aktivitetit fizik. Popullsia e re është e prirur për dieta të ndryshme, që është një fakt shkatërrues i mënyrës sesi jetojmë. Vitet e fundit, vetëdija është rritur, njerëzit fillojnë të ushtrojnë, ne lexojmë shumë për ushqimin dhe përpiqemi të shmangim ushqimet me sheqer.

Ushqimet e shëndetshme nuk janë vetëm vitamina dhe minerale, ushqime organike ose të ngjashme. Nëse kjo dihet sado pak në Maqedoni është një pikëpyetje e madhe. Ndërgjegjësimi duhet të rritet nga mosha 1 ose 2 vjeç e tutje, jo në moshën 20 vjeç kur zakonet tashmë janë formuar. Ju gjithmonë mund të çmësoni diçka, por unë nuk jam për ndjekjen e verbër të internetit dhe ndikuesve që diktojnë dieta të caktuara me emra interesantë.

Ushqimi i shëndetshëm nuk është një mit, është një mënyrë jetese; nuk është një heqje dorë, por një çrrënjosje e disa zakoneve të trashëguara brez pas brezi. Është krejtësisht mirë të hani në mënyrë indigjene, por është e detyrueshme t’i kushtoni vëmendje produkteve ushqimore dhe të lexoni përbërjen e tyre. Ekziston një tendencë e regjimit të gjatë të trajtimit të nxehtësisë, dhe nevojës për vitamina. Ushqimi jo i freskët, por pak i zier është më i miri. Le të mos mbështetemi vetëm në mediat sociale dhe urdhra të ndryshëm të regjimeve dietike që kanë një kosto të lartë. Ata nuk duhet të jenë shembull. Fakti është se ka shumë nutricionistë të panjohur në internet, dhe produktet e shëndetshme janë Herbalife, apo jo?

Nga ana profesionale, shumë pak profesionistë e dinë vërtet ushqimin, dhe ka një numër në rritje të restoranteve ku ne mund të marrim “urtikarie” nga peshqit termikisht të patrajtuar. Në Maqedoni, rekomandohet që të hani peshk lumi ose liqeni, jo ton nga Alaska.

Ushqimi nuk është një trend i modës, jo gjithmonë duhet të besojmë verbërisht në marketing si origjinë e produktit, dhe prodhuesit duhet të garantojnë se produkti është i sigurt. Eksportet e ushqimit janë ato për të cilat ne jemi të njohur në rajon.

Jo të gjithë në Maqedoni hanë njësoj, por në përgjithësi, shumica e njerëzve nuk mund të përballojnë restorante të shtrenjta dhe produkte të shtrenjta të shëndetshme. Kjo është një temë në të cilën ne të gjithë duhet të mendojmë me kujdes se kujt i besojmë. Unë do të thoja: besoni në veten tuaj dhe lexoni anabolizmin dhe katabolizmin, ose thjesht dëgjoni atë që trupi juaj ju thotë. Në atë mënyrë ne do të dimë më së miri se si të hamë; ne, si vend, kemi ende shumë punë për të bërë për të trajnuar njerëz që do të na drejtojnë në temën e ushqimit dhe ushqyerjes së shëndetshme.

 

Dr. Jana Klopchevska, asistente profesore dhe prodekane për mësimdhënie në Fakultetin e Teknologjisë dhe Metalurgjisë, Universiteti “Saints Cyril and Methodius”, Shkup