Gjëja më e rëndësishme për të kuptuar është se gjithçka varet nga ju dhe se paratë nuk mund t’ju ndihmojnë në këtë udhëtim. Nuk ka rrugë të shkurtër për shëndetin dhe pamjen e bukur. Është shumë e vështirë, por rrisku është gjëja më e vlefshme që keni – jeta juaj.

 Igor Majer

Pavarësisht nga mosha, ju jeni ‘bombarduar’ me reklama për filtra që heqin rrudhat, kilogramët dhe vitet. Disa filtra janë falas, por ata që funksionojnë vërtet kushtojnë nja dy euro. Çfarë janë nja dy euro kundrejt një kile pëlqimesh dhe një ton zili? Dhe, me gjithë sinqeritetin, a keni parë ndonjëherë diçka falas që është e vlefshme? A nuk është më e lehtë të shpenzosh para për tu dukur e bukur, e shëndetshme dhe tërheqëse në vend që të shpenzosh kohë në stërvitje ose, edhe më keq, të vdesësh nga uria?

Të gjithë ne duam të dukemi të shëndetshëm brenda dhe jashtë, pa përjashtim. Pra, çfarë është ajo që na pengon të merremi me shëndetin në mënyrën e vetme të duhur: një dietë të shëndetshme dhe aktivitet fizik të rregullt? Shumë kompani kanë gjetur se është më e lehtë për njerëzit të kapin portofolin e tyre sesa një peshqir për të fshirë djersën e tyre. Pra, çdo vit kemi artikuj të rinj që zbulojnë sesi shkencëtarët më në fund kanë kuptuar pse disa njerëz janë obezë dhe të tjerët jo. Ato janë gjithmonë të shkruara në atë mënyrë që në pjesën e parë të njihni veten, në pjesën e dytë të bindeni se pamja juaj fizike nuk është faji juaj, ndërsa pjesa e fundit është e rezervuar për të ofruar një zgjidhje, në formën e çajit të humbjes së peshës, tabletave ose pluhurit që do të synojë dhe largojë me kujdes gjithçka – si mangësitë ashtu edhe tepricat tuaja. Dhe ju i jepni kësaj zgjidhjeje të re,”shpëtuese” një shans tjetër, edhe pse keni provuar shumë prej tyre dhe nuk keni dalë kurrë të kënaqur.

Kam bërë shaka shumë herë se do të pasurohem në momentin që do të shkruaj librin më të shkurtër në botë për humbjen e peshës. Me përjashtim të kopertinës dhe parathënies, gjithçka do të përmblidhet në një fjali: shpenzoni më shumë sesa konsumoni. Në vitin 2014, isha 20 kg mbipeshë. I dhashë vetes një qëllim afatgjatë dhe iu afrova problemit me studim. Pak ecje, pak vrapim, disa qindra metra not, gjysmë ore biçikletë.

Unë u konsultova me një mjek dhe u pajtuam se shumë hapa të vegjël janë më të mirë se disa hapa të mëdhenj. Pesë muaj më vonë isha 20 kg më i lehtë dhe përfundova triatlonin tim të parë të shkurtër. Dy vjet më vonë përfundova atë më të madhin –“njeriu i hekurt” prej 3.8 km not, 180 km çiklizëm dhe 42 km vrapim. Që atëherë e deri më sot kam bërë edhe dy të tjera, pastaj një arritje ekstreme – të njëjtat numra, por në kushte ekstreme. Në fund, unë e ‘shndërrova’ veten në një “njeri të hekurt” të dyfishtë prej 7.6 km not, 360 km çiklizëm dhe 84 km vrapim. Pas asaj përpjekjeje, kuptova se nuk ishte fundi, por vetëm ai një hap i vogël.

Theksi është gjithmonë në djegien e kalorive. Të gjitha dietat përqendrohen në uljen e marrjes së kalorive, duke supozuar se po i shpenzoni me të njëjtën normë si më parë. Por atje qëndron djalli. Duke zvogëluar marrjen e ushqimit, ju ngadalësoni metabolizmin tuaj, trupi juaj dëshiron të pushojë dhe të fle, bëheni më nervozë dhe nuk ka rezultate sepse nuk ka asnjë ndryshim midis djegies së kalorive dhe marrjes. Ata që me të vërtetë kërkojnë përgjigjet e duhura, do të kuptojnë se duhet të fillojnë të djegin më shumë kalori se më parë. Ata që janë mësuar të ulen gjatë gjithë ditës tani do të fillojnë të lëvizin, ata që i kanë kaluar ditët në këmbë do të fillojnë të vrapojnë ose të stërviten siç duhet, dhe ata që stërviten rregullisht duhet të pakësojnë marrjen e ushqimit! Mjaft e thjeshtë? Në fakt është, sapo të kuptoni se gjithçka varet nga ju dhe se paratë nuk mund t’ju ndihmojnë në këtë udhëtim.

Duhet të edukoni veten për ushqimet, të filloni të planifikoni marrjen tuaj të përditshme të ushqimit, të bëni dallimin midis llojeve të sheqerit – të gjitha gjërat që ato pilula dhe gota gjoja magjike të çfarëdo ‘garancie’ të lëngshme nuk janë të nevojshme. Nuk ka rrugë të shkurtër për shëndetin dhe pamjen e bukur. Është shumë e vështirë, por rrisku është gjëja më e vlefshme që keni – jeta juaj.

 

Igor Majer, një triatlet dhe organizator i ngjarjeve sportive