Ndikuesit kanë qenë gjithmonë përreth. Të parët quheshin prindër. Pastaj grupi i miqve. Më pas këngëtarët dhe yjet e filmit. Sot është Azra nga lagjja. Në Instagram.

Emela Burdzovic Slipicevic

Kam lexuar, sigurisht në mediat sociale, se markat globale synojnë të shpenzojnë 500 miliardë dollarë në marketingun e influencuesve deri në vitin ’22. Mendoj se është shumë. Dhe unë mendoj se ata nuk janë as budallenj. Në të njëjtën kohë, publiku ynë heziton të diskutojë nëse të qenit influencues është profesion i vërtetë, disa guxojnë ta quajnë atë profesioni i së ardhmes dhe shumica tallen me të.

Unë kurrë nuk kam parë një profesion “inekzistent” kaq shumë të përfolur.

E ardhmja filloi shumë kohë më parë dhe jo domosdoshmërisht pasoi “atë që bënë gjyshërit tanë në 1937.” Sidomos nëse marrim parasysh se brezat më të ndjeshëm ndaj ndikimit të mediave sociale, siç thonë psikologët, janë brezat për të cilët gjyshërit tanë janë të paktën stërgjyshër, nëse mos katragjyshër. Brezat që nuk interesohen për gjyshërit. Rreth 70% e atij brezi ndjek influencerët. Gjyshërit thjesht nuk gjenden në telefonat celularë.

Emri është pak i sikletshëm, e pranoj. Ndikues tek ne? Çfarë mendimi i vrazhdë. Njerëzit normalë nuk e pranojnë se janë të përpunueshëm. Njerëzit normalë janë të përpunueshëm brenda katër mureve të telefonave të tyre. Në bisedat me vetë influencuesit, vërej se as atyre nuk u pëlqen të quhen kështu. Ata preferojnë të jenë sipërmarrës, që nëse më pyet mua, sigurisht që janë. Shumë sipërmarrje qëndrojnë pas një influenceri, dhe shumë shpesh vetë ata e citojnë këtë argument në luftën për të provuar se profesioni i tyre është punë e vërtetë. Jam dakord, kështu që bëhem konfuze kur disa nga më pedantët mes tyre thonë, “Ti nuk je një influencues nëse po përpiqesh të jesh influencues.” Prisni, nuk e kuptoj. Ti nuk je mjek nëse po përpiqesh të bëhesh mjek? Kjo më duket e gabuar. Nuk je gazetar nëse po përpiqesh të bëhesh gazetar? Jo në të vërtetë. Epo po! Ky është ndoshta rregulli më i rëndësishëm i këtij profesioni – së pari bëhesh, më pas provoni ta arkëtoni atë. Dhe markat globale që përmendëm, bëjnë çmos për të përdorur ndikimin e tyre në masat “e papërpunushme” të botës. Dhe sado astronomike që mund të duken 500 miliardë dollarë, ekspertët e marketingut thonë se është më e lirë se fushatat tradicionale.

Rregullat po ndryshojnë dhe po ndryshojnë shpejt. Më e fundit është se nuk ka rregulla. Profilet e rregullta dhe të qëndrueshme në instagram nuk janë më në modë. Dhe ata me miliona ndjekës nuk janë gjithashtu ekskluzivisht të njohur tani, sepse duken gjithnjë e më shumë si tregje pleshtash dhe u besohen gjithnjë e më pak. Tendencat e fundit tregojnë një interes në rritje për të ashtuquajturit mikrofluensues, ata që e kanë dëshmuar veten në një vend të caktuar, dhe me ta mund të mbështeteni në një audiencë të përcaktuar më të saktë.

Dhe ndërsa ne e mohojmë punën e tyre, disa prej nesh madje i urren, influencuesit thjesht kanë ndryshuar lojën. Dhe ata janë të gatshëm të presin që ne të kuptojmë rregullat. Ose thjesht të zhduken. Postieri tashmë e di pse vazhdimisht dërgon pako në të njëjtën adresë. Djaloshi i karburantit ka gati një buzëqeshje dhe një fjalë të gëzueshme për Stories, sepse – kemi një promovim të ri! Ndërsa jeni të hidhëruar sepse kjo është një punë e mirë me para të lehta, thjesht pajtohuni me të qenit i përpunueshëm. Ndikuesit kanë qenë gjithmonë përreth. Të parët quheshin prindër. Pastaj grupi i miqve. Më pas këngëtarët dhe yjet e filmit. Sot është Azra nga lagjja. Në Instagram. Dhe jo të gjitha Azrat janë të liga – disa do të na mësojnë të bëjmë një tortë të mrekullueshme, dhe të tjerët do të na motivojnë të vaksinohemi. Mos i rezistoni, vetëm mbani mend se truri është gjithmonë në modë!

 

Emela Burdzovic Slipicevic, redaktore, producente dhe prezantuese në N1 TV