Puna ime më e madhe në fillim të qëndrimit dhe punës sime në këtë fshat ishte e fokusuar tek gratë dhe mundësitë e tyre, si dhe nevoja për të zhvilluar produktet dhe shërbimet e tyre në mënyrë cilësore, duke krijuar më shumë mundësi për një jetë cilësore për familjen e tyre në fshat.

Dragana Tomić Pilipović

Si dikush që u rrit, u arsimua dhe punoi në një qytet të madh dhe në sisteme të mëdha biznesi, marrja e vendimit për të lënë këtë mjedis 12 vjet më parë dhe për të lëvizur për të filluar jetën time në fshat ishte sigurisht befasuese për shumicën e njerëzve përreth meje. dhe fillimisht edhe për veten time.

Mirëdita, quhem Dragana Tomiq Pilipovic, dhe prej 7 vitesh punoj dhe jetoj me familjen time në fshatin e vogël Vrmxha, afër Sokobanjës dhe Rtanjit. Para 12 vitesh themelova Qendrën për Sipërmarrje Shoqërore të Përgjegjshme, me bazë në këtë fshat, me idenë e zhvillimit të Qendrës për Edukim në Natyrë. Këtu lindi dëshira ime për të punuar në zhvillimin e fshatit dhe ringjalljen e tij përmes edukimit, rrjetëzimit, punës me njerëzit – mbi të gjitha me gratë e këtij vendi. Rrënja e gjithë kësaj ishte dëshira ime për të punuar në zhvillimin e konceptit të një Qendre ku mund të zhvillohen tubime dhe edukime të ndryshme, më vonë e quajtur Rural HUB – një vend ku ndodhin të gjitha këto aktivitete, mbi të gjitha, gumëzhijnë ide të ndryshme.

Rural HUB është hapësira e parë e përbashkët rurale për punë dhe edukim (coworking) në Serbi e projektuar në një mënyrë që i gjithë fshati të jetë një HUB, duke zhvilluar një model të përgjegjshëm shoqëror të punës dhe bashkëjetesës me anëtarët e komunitetit në një mënyrë të qëndrueshme dhe të përshtatshme. Ky është një vend ku njohuritë urbane dhe rurale, njerëzit, historitë personale, ëndrrat – të mëdha e të vogla – takohen në mënyrë rurale. Një vend ku idetë marrin hapësirën e tyre të sigurt për t’u shprehur dhe për t’u mbyllur në planet e mundshme të zbatimit. Mbi të gjitha, ky vend është një fener për të gjithë ata që kanë dëshirë të hedhin në treg idetë e tyre, por kanë frikë ose nuk dinë ta bëjnë këtë dhe do të përfitonin nga mbështetja në atë proces. Ky vend na konfirmon me shembullin tonë se kjo lloj historie dhe jete është e mundur në fshat.

Më duhet të rrëfej se puna ime më e madhe në fillim të qëndrimit dhe punës sime në këtë fshat ka qenë e fokusuar tek gratë dhe mundësitë e tyre, si dhe nevoja për të zhvilluar produktet dhe shërbimet e tyre në mënyrë cilësore, duke krijuar më shumë mundësi për një jetë cilësore për familjen e tyre në fshat. Përveç angazhimit dhe përpjekjes së madhe, këto gra treguan guxim të madh për të hyrë në ujëra të paeksploruara, për të mësuar dhe eksperimentuar me njohuri dhe përvoja, të gjitha me gëzim dhe mirënjohje për mundësitë e reja që morën përmes këtij lloj veprimi.

Pas kaq shumë vitesh punë së bashku dhe duke qenë me to në këtë komunitet, mund të them se këto gra mbartin stabilitet, integritet dhe dashuri, të cilat janë thelbi i çdo komuniteti dhe zhvillimi i duhur i një komuniteti. Pavarësisht se sa shumë i kam mësuar për biznesin dhe aftësitë e lidhura me to, kam qenë unë që kam mësuar edhe më shumë prej tyre për vetë jetën dhe thelbin e saj, që do të thotë se sot, pavarësisht nga origjina ime urbane, mund të them me krenari se edhe unë jam nje femer fshati.

 

Dragana Tomić Pilipović, sipërmarrëse, themeluese dhe drejtore ekzekutive e Qendrës për Ndërmarrësi Shoqërore të Përgjegjshme – QNSP, qëllimi i së cilës është të informojë, edukojë dhe inkurajojë zhvillimin e qëndrueshëm dhe sipërmarrjen sociale