Tani është e rëndësishme të përdoret ky moment si një dritare mundësie për të forcuar procesin e integrimit europian me rajonin pas vitesh stagnimi.

Christian Hagemann

 Pas ngjarjes së vitit të kaluar vetëm në internet, Shoqata e Europës Juglindore dhe Instituti Aspen Gjermani do të organizojnë sërish Forumin e Shoqërisë Civile dhe Think Tank-ut krahas Samitit të Procesit të Berlinit. Pas ndryshimit të qeverisë në Gjermani vitin e kaluar dhe veçanërisht pas luftës së Rusisë në Ukrainë, situata e përgjithshme ka ndryshuar rrënjësisht në krahasim me vitin 2021. Megjithatë, detyrat vendimtare mbeten në thelb të njëjta, edhe pas kësaj “Zeitenwende”.

Gjermania në Ballkanin Perëndimor pas Zeitenwende

Pas 24 shkurtit, ditën kur Rusia sulmoi Ukrainën, është folur shumë për një Zeitenwende (d.m.th., kthesa e një epoke) në Gjermani. Zeitenwende u shpall nga kancelari Olaf Scholz më 27 shkurt 2022 si një përgjigje e drejtpërdrejtë ndaj luftës së Rusisë kundër Ukrainës. Qëllimi i tij është një rinovim i politikës sonë të jashtme dhe të sigurisë. Kur bëhet fjalë për arkitekturën politike dhe të sigurisë së Europës, reagimi i komunitetit euroatlantik është deri tani mbresëlënës: NATO do të ketë dy anëtarë të rinj të fuqishëm në veri; interesi i SHBA-së është zhvendosur në mënyrë të konsiderueshme drejt Europës pas viteve të neglizhencës; dhe procesi i pranimit në BE ka marrë dy vende të reja kandidate. Në Gjermani, qeveria ka shpallur një plan 100 miliardë euro për të modernizuar forcat e saj të armatosura.

Kur bëhet fjalë për Ballkanin Perëndimor, qeveria edhe para 24 shkurtit kishte treguar përkushtimin e saj të shtuar ndaj rajonit. Vizitat e bëra nga Kancelari, Ministri i Punëve të Jashtme dhe Ministrja e Shtetit për Europën dhe Klimën (edhe udhëtimi i saj i parë shkoi në Shkup) që nga marrja e detyrës nënvizojnë se ky interes është serioz. Emërimi i Manuel Sarrazin si Përfaqësues Special i Qeverisë Gjermane për Vendet e Ballkanit Perëndimor është i paprecedentë. Këto janë shenja thelbësore të mbështetjes së vazhdueshme dhe të zgjeruar për rrugën europiane të rajonit.

Tani është e rëndësishme të përdoret ky moment si një dritare mundësie për të forcuar procesin e integrimit europian me rajonin pas vitesh stagnimi. Kjo është sigurisht e vështirë, siç tregon për shembull rëndësia e vazhdueshme e konflikteve dypalëshe për procesin e zgjerimit. Megjithatë, kam më shumë shpresë se më parë se pas 24 shkurtit angazhimi i Europës ndaj rajonit është më i besueshëm dhe pasojat potencialisht drastike të neglizhencës së rajonit janë bërë të dukshme edhe për skeptikët.

Procesi i Berlinit pas Zeitenwende

Pra, çfarë ka të re në Procesin e Berlinit kur bëhet fjalë për Zeitenwende? Ashtu si me fushat e tjera, shpresoj që të ketë kryesisht një angazhim të ri të të gjitha palëve të përfshira për të arritur përparim. Kur bëhet fjalë për çështjet, Procesi i Berlinit është më tepër vendi për vazhdimësi. Kjo nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe: në një situatë ndryshimesh thelbësore, çështjet “e vjetra” shpesh harrohen shpejt edhe pse ato dukeshin shumë të ngutshme vetëm kohët e fundit. Për shembull, kush po flet ende për situatën e shëndetit publik, padyshim çështja më e spikatur e dy viteve të fundit, pasi vëmendja është zhvendosur sërish te siguria dhe gjeopolitika? Në mënyrë të ngjashme, nuk duhet të harrojmë, për shembull, çështjet mjedisore që kanë tërhequr mijëra qytetarë në rrugë dhe sfida të vërtetuara themelore për qeveritë e rajonit në vitet e fundit. Ballafaqimi me ndotjen e ajrit apo investimet e diskutueshme për mjedisin është ende i rëndësishëm, edhe nëse këto çështje tani janë larguar nga axhenda për lojën më të madhe gjeopolitike. Detyra është që të merren me të dyja këto fusha problematike në të njëjtën kohë, veçanërisht pasi ato shpesh janë të ndërlidhura, siç tregon sektori i energjisë.

Në Forumin e Shoqërisë Civile dhe Think Tank-ut, qëllimet tona janë t’u ofrojmë një platformë ekspertëve dhe aktivistëve nga rajoni për të diskutuar dhe dhënë kontributin e tyre për çështjet e Procesit të Berlinit. Në një forum përgatitor në datat 19-20 tetor dhe gjatë forumit kryesor në datat 1-2 nëntor në Berlin, do të ketë mundësi të diskutohet, veç të tjerave, për zbatimin e Axhendës së Gjelbër, rolin e shoqërisë civile në investimet e mëdha në infrastrukturë. lufta kundër dezinformimit dhe e ardhmja e integrimit në BE. Shoqëria civile do të japë të dhëna të vlefshme për këto çështje dhe në të njëjtën kohë duhet të veprojë si një mbikëqyrës mbi vendimmarrësit politikë që merren me to. Zëri i shoqërisë civile është veçanërisht i rëndësishëm duke pasur parasysh lirinë e kufizuar të medias në shumë vende të rajonit dhe rrjedhimisht mungesën e kontrollit. Një fokus tjetër do të jetë bashkëpunimi rajonal ndërmjet organizatave të shoqërisë civile që punojnë në tema të ngjashme në vende të ndryshme. Në Forum, ne synojmë gjithashtu të ofrojmë një hapësirë ​​për gjetjen e partnerëve potencialë të bashkëpunimit, identifikimin e interesave të ndërsjella dhe agjendave të përbashkëta, dhe në këtë mënyrë për të rritur bashkëpunimin rajonal edhe ndërmjet organizatave të shoqërisë civile.

Rruga për në Berlin

Ne si dy organizata gjermane të shoqërisë civile mezi presim të fillojmë në javët në vijim procesin e përgatitjes së Forumit të ardhshëm të Shoqërisë Civile me partnerët tanë nga Ballkani Perëndimor. Jemi optimistë se në këto kohë të vështira vazhdimi i Procesit të Berlinit dhe takimi në Berlin do të jetë një shembull tjetër se si çështjet e integrimit dhe bashkëpunimit europian diskutohen shumë më seriozisht pas 24 shkurtit dhe se si do të mbizotërojë rruga demokratike dhe europiane në kontinentin tonë, pasi është ai i zgjedhur nga qytetarët.

 

Christian Hagemann, Drejtor Ekzekutiv i Shoqatës së Europës Juglindore me qendër në Mynih (SOG)