Kimikatet e zakonshme në ushqim mund të ndikojnë në gjenomin e njeriut, duke ndryshuar strukturën gjenetike dhe duke ndikuar në shkallën e ndikimit që dieta ka në ekuilibrin midis shëndetit dhe sëmundjeve.

Amela Ivković O’Rilley

Ushqimi – nevoja jonë për të është parësore, por marrëdhënia jonë me të është komplekse. Trupat tanë ende e trajtojnë ushqimin sikur të jetë një parakusht për mbijetesë. Dhe ushqimi është bërë më se i disponueshëm; plus dëshira jonë e lindur për sheqerna dhe yndyrna. Dhe kjo është rruga e shkatërrimit trupor. Ushqimi është i mbushur me molekula biologjikisht aktive që kanë një ndikim të madh në shëndetin tonë. Ne jemi ajo që hamë – ushqimi që hamë përcakton jetën që bëjmë.

Dhe akoma, pa marrë parasysh sa kërkime shkencore kemi në dispozicion, ne do të vazhdojmë të kemi vetëm kënaqësinë në mendje, edhe për ca kohë në vazhdim. Për disa njerëz, të ngrënit për shëndet dhe kënaqësi në të njëjtën kohë është e pamundur të arrihet. Vendosja e një ekuilibri mund të jetë e vështirë, e mbushur me komplikime dhe konfuzuese për shkak të mesazheve të marketingut të prodhuesve të ushqimit.

Ushqyesit ndikojnë në funksionet trupore, mbrojnë kundër sëmundjeve, rikthejnë shëndetin dhe përcaktojnë reagimin e njerëzve ndaj ndryshimeve në mjedis. Në rrethana të caktuara, dieta mund të jetë një faktor serioz rreziku për shumë sëmundje. Kimikatet e zakonshme në ushqim mund të ndikojnë në gjenomin e njeriut, duke ndryshuar strukturën gjenetike dhe duke ndikuar në shkallën e ndikimit që dieta ka në ekuilibrin midis shëndetit dhe sëmundjeve. Disa gjene të rregulluara me dietë ka të ngjarë të luajnë një rol në shfaqjen, përparimin dhe ashpërsinë e sëmundjeve kronike. Ndërhyrja ushqimore e bazuar në njohjen e nevojave ushqyese, statusit ushqimor dhe gjenotipit (‘dieta e personalizuar’) mund të përdoret për të parandaluar, lehtësuar ose trajtuar sëmundjet kronike.

Ushqyerja është aplikimi i shkencës së dietës me qëllim promovimin e një jetese të shëndetshme. Si terapiste ushqimore, unë përdor një gamë të gjerë mjetesh për të vlerësuar dhe identifikuar mosbalancimet e mundshme ushqyese dhe për të kuptuar mënyrat që kontribuojnë në simptomat dhe problemet shëndetësore të një individi. Kjo qasje ju lejon të punoni me individë për të adresuar ekuilibrin ushqimor, duke ndihmuar trupin të ruajë shëndetin e tij. Ushqyerja njihet si një ilaç plotësues dhe është i rëndësishëm për individët që kanë sëmundje kronike, si dhe ata që kërkojnë mbështetje për të përmirësuar shëndetin e tyre.

Çdo individ është unik dhe përdor programe të personalizuara të dietës dhe stilit të jetesës, në kundërshtim me qasjen “një madhësi i përshtatet të gjithëve”. Një nutricionist nuk rekomandon kurrë terapi si zëvendësim të këshillave mjekësore dhe gjithmonë e referon çdo klient me simptoma “alarmante” te një mjek. Ne shpesh punojmë së bashku me profesionistë mjekësorë për të siguruar programin më të mirë të mundshëm të terapisë.

Terapistët e të ushqyerit janë të trajnuar në mënyrë unike për të kuptuar se si lëndët ushqyese, ushqimet e tjera dhe faktorët e jetesës ndikojnë në funksionimin e trupit duke marrë parasysh individualitetin biokimik, dhe gjithmonë me fokus tek pacienti. Prioritetet tipike në këshillimet për ushqimin përfshijnë mbështetjen për arritjen e niveleve optimale të energjisë, një ekuilibër të shëndetshëm të sheqerit në gjak, ekuilibrin emocional dhe psikologjik, shëndetin optimal të tretjes dhe tolerancën ndaj një game të gjerë të grupeve ushqimore.

Është e rëndësishme të konsultoheni me një nutricionist të kualifikuar, sepse disa kurse të ushqyerit nuk garantojnë cilësinë e shërbimit. Një trajtim i keq mund të sjellë secilën nga kushtet tona individuale të shëndetit në një gjendje më të keqe nga sa filluam, në planin afatgjatë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ndikuesit që rekomandojnë ‘super dieta’ në media, që synojnë masat e gjera për të arritur humbje peshe ose diçka të ngjashme. Kjo i vë njerëzit në rrezik të sëmuren më shumë dhe të aktivizojnë një sëmundje tjetër. Ata mund të kenë një ‘efekt’ të dukshëm që zgjat për disa javë ose muaj, por më pas ata janë në gjendje më të keqe shëndetësore, kanë shtim në peshë, sëmundje dhe probleme të reja.

 

Amela Ivković O’Rilley, nutricioniste