Ajo që hamë është në përputhje me atë që lexojmë dhe dëgjojmë, si vishemi, ku lëvizim dhe dalim, dhe kohët e fundit – me çfarë media konsumojmë.

 Voja Žanetić

Ushqimi i mëngjesit është ushqimi më i mirë dhe mëngjesi më i mirë është mëngjesi i hotelit.

Në atë kohë, kur kishte më shumë kohë dhe më shumë para, unë pagoja shuma qesharake për një mëngjes hoteli luksoz në qytetin tim, vetëm disa kilometra nga kuzhina, frigoriferi dhe soba ime. Me pjatën më të madhe në dorën time, kam vizituar tryeza bufe, të mbushura me gjëra të shijshme, disa herë. Tani jam i uritur duke e shkruar këtë.

Mbi të gjitha, më kanë pëlqyer takimet e mia me kuzhinierin që përgatiste vezë të fërguara dhe vezë të ziera. Ishte pothuajse një lloj dueli. ‘Do të donit të shtoja …’ – do të pyeste ai, me idenë dhe shpresën se oferta e tij do të mposhte lakminë time. ‘Vëre, ndjehu i lirë. Oh, dhe shto … ‘ – do të thoja nga inati, i vetëdijshëm se do të më duhej të thërrisja urdhrin e lashtë të Nënës nga thellësia e nënndërgjegjeshëm sime. “Duhet të përfundosh gjithçka në pjatën tënde, asgjë nuk do të hidhet tutje!”

Pra, çfarë më pëlqen të ha? Gjithçka, për aq kohë sa mund të zgjedh. Dhe përderisa është pa fund.

* * * * *

Një mësim i fshehur brenda rreshtave të mësipërm është pjesërisht se ushqimi është gjithashtu një simbol i statusit, edhe pse është në thelb një çështje politike. Njerëzit kanë nevojë për diçka për të ngrënë – kjo është politika. Dhe kur vjen puna tek kush ha çfarë – kjo është një çështje e statusit dhe dallimeve në klasë. Oh dhe: kur hamë dhe çfarë nuk hamë, kjo është ose një fe ose një regjim diete. Ndërkohë, ushqimi është bërë një lloj pikë referimi dhe destinacioni kulturor shtesë: ajo që hamë është në përputhje me atë që lexojmë dhe dëgjojmë, si vishemi, ku lëvizim dhe dalim, dhe kohët e fundit – me çfarë media konsumojmë. Kuzhinierët janë shndërruar në yje pop aty – këtu, nutricionistët janë përzier me trajnerët e jetës, njohësit e ushqimit dhe pijeve kanë formuar një elitë të re brenda elitës së re të paarsimuar. Prandaj, ushqimi është bërë një zhanër i jetës sonë mediatike dhe shoqërore.

Dhe e gjithë kjo do të ishte mirë nëse jeta – ana e zakonshme, banale e saj – nuk do të kishte vendosur të luftonte. Mendoj se është lodhur nga nocioni që ushqimi duhet të jetë pjesë e një stili jetese, nëse jo vetë stili i jetesës. Kështu goditi, me gjithë fuqinë e saj.

* * * * *

Në dyqanet në lagjen tonë, çmimi i një kilogrami viçi është rritur në rreth 8.5 euro dhe po përgatitet të ngrejë shkallët dhe të arrijë rekorde të reja. Në shkëmbimet bujqësore – ka pasur një shpërthim të një vullkani çmimesh. Fasulet e sojës janë 75 për qind më të shtrenjta se vitin e kaluar, misri 56 për qind e disa… Vaji ushqimor tashmë është bërë një paradigmë për çmimet absurde, dhe një individ me shaka në mediat sociale sugjeron që vlera e monedhës duhet të lidhet me çmimet e tonit të konservuar, sepse përndryshe nuk ka më kuptim. Ushqimi për të cilin po flasim këtu nuk është vetëm më i shtrenjtë, por gjithashtu kryqëzohet me krizën më moderne që na ka nderuar me praninë e saj – prishjen e zinxhirëve të furnizimit. Në thelb, mund të ndodhë që ne të hamë vetëm atë për të cilën mund të paguajmë, me kusht që të na arrijë të paktën. Dhe kur bëhet fjalë për cilin burim energjie (jo-elektrik, mesa duket) do të përdorim për ta përgatitur, kjo është …

Përfundimi nga historia fillestare për mëngjesin e hotelit po bëhet gjithnjë e më problematik: ne nuk do të jemi në gjendje të zgjedhim – do të ketë mungesa dhe do të jetë shumë shtrenjtë. Dhe ushqimi, diçka që marrim në stomakun tonë, ndoshta do të jetë një arsye e mirë për të rishqyrtuar të gjithë ‘konsumimin’ tonë tjetër. Çfarë tjetër vendosim në kokën tonë, kuletat tona, shoqërinë tonë, ekonominë, qytetërimin në të cilin jetojmë … dhe kemi arritur në përfundimin se çështja “çfarë hamë” së shpejti mund të riformulohet “a hamë”?. Dhe vetë mundësia e një përgjigje për këtë pyetje më bën të uritur përsëri.

Unë duhet ta ha atë mëngjes përsëri në hotel – sa më shpejt të jetë e mundur, për aq kohë sa e shërbejnë akoma.

Vezë të fërguara apo të ziera?

Nuk ka problem.