Një “paradoks” matematikor i epidemisë është, domethënë, që jo vetëm ata që e injorojnë vuajnë, por të gjithë vuajnë. Dhe paradoksi rritet aty ku mbrojtja kolektive epidemiologjike është në të njëjtin nivel me gjithçka tjetër që është kolektive: prona, barazia, drejtësia, siguria, arsimi, ndjeshmëria – gjithçka përveç çmendurisë kolektive dhe histerisë.

 Voja Zanetic

Kur ishte hera e fundit që jeni goditur në kokë?

Për shumicën prej nesh, mund të ketë qenë shkolla fillore ose shkolla e mesme. Një numër i papërfillshëm prej nesh mund të ketë marrë një goditje në një bar, stadium ose gjatë një mosmarrëveshjeje në trafik.

Po sikur papritmas të kishte një sëmundje që e bën pacientin të dëshirojë të godasë njerëzit e tjerë në kokë? Dhe në të njëjtën kohë, të shoqërohet me faktin se pacienti dëshiron të godasë veten, ndonjëherë aq shumë sa të dëmtohet rëndë. Një përqindje e vogël e të prekurve nga kjo sëmundje mund të vdesin. Një në njëqind persona, për shembull, do të përfundonte duke vdekur nga goditjet e tij ose të dikujt tjetër.

Le ta ndërlikojmë pak këtë. Sëmundja është ngjitëse dhe përhapet. Kur një person godet një tjetër, viktima merr dëshirën për të goditur veten dhe dy persona të tjerë në kokë. Matematika e thjeshtë tregon se nëse do të ishte kështu, pas infeksionit të parë do të zhvillohej një luftë masive e të gjitha gjinive dhe moshave, nga e cila 3 milion njerëz do të goditeshin në kokë brenda disa javësh dhe 30,000 prej tyre do të vdisnin. Dhe numrat vetëm do të vazhdonin duke u rritur …

Le të imagjinojmë që, në fund, shkencëtarët shpikën vaksinën, pas së cilës minimalisht 7 nga 10 persona nuk do të ndjenin dëshirën e lartpërmendur për të goditur nëse bien në kontakt me sëmundjen. Prandaj lufta masive e grushtave, zvogëlohet. Dhe nëse mbi 70% e tyre vaksinohen, ekziston mundësia që lufta të ndalet.

Për fatin tonë të mirë, nuk ka një luftë të tillë imagjinare. Ka vetëm Covid.

* * * * * * *

Këto janë dy problemet me Covid-19: lloji i sëmundjes dhe lloji i vaksinës. Nëse, për shembull, do ishte një epidemi si ajo që e përmendëm në shembullin e mësipërm, përveç sistemit të kujdesit shëndetësor, edhe sistemi i sigurisë do të rrëzohej. Prandaj, mund të supozohet se ky vaksinim – kundër luftimeve masive, vrasjeve dhe vetëvrasjeve – do të ishte shumë më i dëshirueshëm se ai që na ndihmon të mos sëmuremi dhe të vdesim nga pneumonia e parëndësishme.

Ky nuk është shembulli i vetëm i asaj që mund të imagjinojmë të jetë Corona. Këtu, mund të imagjinohet se Covid-19 (numri i tij është simbolik) shkakton impotencë. Është krejt e sigurt që marrja e një lloj mbrojtjeje paraprake do të ishte shumë më e popullarizuar dhe e dëshirueshme sesa është rasti me procesin aktual të vaksinimit kundër një sëmundjeje që sulmon, ndjesë për gjuhën, organin e gabuar. Dhe nuk është i njëjti Pfizer, meqë ra fjala.

Oh dhe – përveç faktit se është sëmundje e gabuar, vaksina është e keq-paketuar. Është në një injeksion të mallkuar që dhemb “tmerrësisht”. Por nëse, të themi, do të ishte një pilulë, do të ishte më e lehtë. Ose nëse vaksina do të merrej nga një gotë ose shishe, ose nëse do të ishim në gjendje ta pinim atë (ndoshta edhe nga ndonjë aparat i zbukuruar) ose të thithnim pluhurin e saj të bardhë. Në të gjitha këto raste, sigurisht që nuk do të kishte aq protesta masive, komente në internet ose predikime në YouTube. Sepse për to nuk ka asnjë – ndërkohë që njerëzit nuhasin, pinë duhan dhe pinë kudo.

* * * * * * *

Ndërgjegjja kolektive e popullsisë, pra, nuk do të kërkonte një detyrim të imponuar – madje edhe të lehtë për t’u bërë – për t’u mbrojtur nga lufta dhe mungesa e seksit. Ne do ta bënim atë vullnetarisht … Por, duke pasur parasysh se pandemia e Corona është një nga sëmundjet që, sipas mendimit të vetëdijes kolektive aktuale, nuk është aq problematike, atëherë futja e vaksinimit të detyrueshëm ende po konsiderohet.

Një “paradoks” matematikor i epidemisë është, domethënë, që jo vetëm ata që e injorojnë vuajnë, por të gjithë vuajnë. Dhe paradoksi rritet aty ku mbrojtja kolektive epidemiologjike është në të njëjtin nivel me gjithçka tjetër që është kolektive: prona, barazia, drejtësia, siguria, arsimi, ndjeshmëria – gjithçka përveç çmendurisë kolektive dhe histerisë.

Prandaj, në “Vicinity„ tonë. Dhe një vaksinë për sëmundjet e përmendura sociale nuk ekziston, e as nuk ka një përgjigje të qartë në pyetjen nëse do të ishte ”e mirëpritur ”. Sepse jemi vonë.

Dhe në rastin e Corona, mund të mos jemi ende vonë – do ta zbulojmë shumë shpejt.