Shkurtimisht: gjithçka që ne mendojmë se ishte në të djathtë kishte lëvizur në të majtë, dhe gjithçka që ishte në të majtë kishte lëvizur në të djathtë.

Voja Žanetić

Të gjithë e dimë historinë se si indianët (politikisht korrekt – amerikanët vendas) e morën emrin e tyre. Kjo nuk është arsye për të mos e përsëritur edhe një herë.

Pasi arriti në brigjet e Amerikës, Kristopher Kolombi mendoi se kishte arritur të gjente Indinë, ku ishte nisur. Kështu ai i quajti me këmbëngulje banorët e vendit ku kishte mbërritur, në vend të Indisë, “Indios”, duke refuzuar të kuptonte se kishte zbuluar një territor të ri dhe kishte arritur sukses më të madh se sa ishte menduar. A ka të bëjë kjo me temën e sotme në portalin tonë, që shqyrton çështje të së majtës dhe të djathtës në afërsi, ju pyesni? Epo, rezulton se po.

* * * * *

Nëse një Kolombi politik bashkëkohor do të shkonte në drejtimin e Indisë së sotme politike të majtë dhe të djathtë, ai do të haste në territore të reja, të krijuara në tërmetet sizmike të fundit të shekullit të 20-të dhe një të pestën e parë të shekullit të 21-të. Pra, e majta.

Duke zbritur në brigjet e një territori ekzotik politik të sapokrijuar, në anën e majtë të “globit” tonë ideologjik, Kolombi do të ndeshej me vendas të çuditshëm politikë që merren me çështje margjinale, sepse nuk kanë shumë probleme me kapitalizmin. Ndërkohë, ai është bërë plotësisht i lezetshëm. Dhe nuk ka as klasë punëtore, prandaj “ka lezet”. Punëtorët ndahen konkretisht në ata që jetojnë në Kinë, ata që nuk janë në Kinë dhe punojnë pa kontrata, sigurime dhe të drejta, dhe ata që kanë kaluar në klasën e mesme konservatore sepse ata, për shembull, mbikëqyrin punën e robotëve. Dhe robotët punojnë në çdo mënyrë, të mbikëqyrur ose jo.

Tani, e drejta. Drejtohesh drejt vendit ku ka qenë dikur dhe para teje qëndron një kontinent i panjohur ideologjik, i banuar nga personazhe që e kanë të vështirë të mbrojnë të drejtat kombëtare, sepse kombi është i plotësuar mirë nga emigrantët dhe ata janë në kërkim të përbashkët për punë dhe paga më të mira. Është gjithashtu e vështirë të mbrosh traditën, sepse ajo nuk ka sukses në Tik Tok, dhe të gjithë janë në të. Plus, komunizmi është shembur ndërkohë, ndaj edhe lufta kundër tij nuk ka kuptim. Pra, “indianët” tanë të djathtë janë kryesisht të zënë me kërcënime ndaj “mënyrës sonë të jetesës”, çfarëdo që të thotë kjo. Dhe po, nuk duhet harruar se kjo e djathtë e re do të na bëjë sërish të mëdhenj. Dikur ishim të shkëlqyer, mendoj.

Shkurtimisht: gjithçka që ne mendojmë se ishte në të djathtë kishte lëvizur në të majtë, dhe gjithçka që ishte në të majtë kishte lëvizur në të djathtë. Kolombi hap një vrimë në Santa Maria dhe braktis udhëtimin e mëtejshëm. Dhe është është për të ardhur keq, sepse ka ende shumë për të zbuluar, nëse thjesht keni do të udhëtonit pak më tej, më majtas dhe djathtas pak më radikalë. Këtu banojnë – le të themi majtas – luftëtarë për të drejtat e notarëve që identifikohen si notarë femra. Ose në të djathtë, luftëtarë kundër Tokës së rrumbullakët dhe duke u copëtuar me kodin QR të Antikrishtit – ai është “kudo”, kështu që ka kuptim që Antikrishti e la atë atje dhe kudo.

Zoti na ruajt.

* * * * *

Disi ia dalim në afërsi, provincialisht të gatshëm për të ndjekur modën botërore, qoftë edhe politike. Versioni lokal i kërkimit ideologjik të Kolombit kërkon disa ndryshime:

Afërsia jonë do të ketë të djathtën dhe të majtën pa asnjë anëtar dhe pa asnjë votues, sepse të gjithë do të kenë shkuar në Gjermani dhe Suedi.

Por votuesit nuk janë as të nevojshëm, sepse pushteti duhet të merret me short. Fituesi shkon te opozita dhe humbësi duhet të kuptojë se çfarë të bëjë në katër vitet e ardhshme pa para, energji dhe mallra në dyqane. Gjysmëfinalet, të bëra gjithashtu me shortin e fituesve, mund të përcaktojnë se kush është i djathtë dhe kush është i majtë; kush vjen në pushtet vetëm për hir të pushtetit dhe kush ofendohet se jemi budallenj dhe nuk i kemi sjellë në pushtet. Edhe pse, nuk ka pse të jetë shorti, nuk ka rëndësi kush çfarë do të tërheqë.

Sepse është i njëjti lloj fati.

Më i madhi.