Shumë specie u zhdukën sepse nuk kishin më mjedisin e tyre, dhe ne mund të mësojmë nga kjo dhe të përpiqemi të ruajmë këtë afërsi tonën. Dhe një nga mënyrat më të mira për ta bërë këtë është të mësojmë sa më shumë që të jetë e mundur për të.

Voja Žanetić

Afërsia po bën një pushim për pak kohë. Më falni, doja të thoja, “Vicinity”.

Fjalia e mëparshme do të ketë një kuptim më të qartë dhe më pak shqetësues nëse sqarojmë se ky portal i yni nuk do të publikojë rubrika të reja për një kohë të shkurtër.

Dhe nëse autori i këtij teksti do të merrte vendimin, jo vetëm që nuk do të kishte pushim, por çdo ditë do të botohej një botim i ri i në Vicinity. Sepse kaq shpesh duhet të informohesh për atë që ndodh në afërsi, pak a shumë. Më lejoni të përpiqem dhe të shpjegoj pse.

* * * * *

“Afërsi” është një fjalë e jashtëzakonshme.

Nuk përfshin vetëm territorin ku ndodhemi, nuk kërkon kufij, kombe, liderë, nuk ka asnjë detyrim ndaj ngjarjeve të përditshme dhe aktorëve të tyre. Afërsia nuk ka të bëjë rreptësisht me kushtet e diktuara nga negociatat dhe marrëveshjet: politika mund të ndikojë në afërsinë tonë, por jo domosdoshmërisht – sepse, nëse do të zgjidhnim kështu, afërsia mund të jetë jashtë kontaktit me atë që është kalimtare. Kushtet e mjedisit tonë janë diçka që mund të ndikojmë, nëse dimë ta bëjmë këtë. Ose nëse na pëlqen, mund ta lëmë ashtu siç është.

Afërsia jonë përbëhet nga miqtë që njohim, njerëzit që takojmë, kushtet e motit ku jetojmë, peizazhet që vizitojmë, vendet ku mund të jemi; është ajo që lexojmë, shikojmë dhe dëgjojmë, ushqimi që hamë dhe pijet që pimë. Njeriu ka lirinë të zgjedhë afërsinë e tij, nëse dikujt nuk i pëlqen, mund ta ndryshojë. Nëse dikush nuk e bën, mund ta përmirësojë atë.

Në një kuptim disi më të gjerë, afërsia është gjithashtu ajo që ne mund të ndajmë. Dhe nëse nuk jemi në afërsi të njëri-tjetrit, mund të shkëmbejmë përvoja: si është afërsia e secilit, çfarë është përmirësuar ku dhe në çfarë mënyrash, si dhe çfarë është përkeqësuar, duke e bërë afërsinë të njëjtë për një kohë të gjatë. Çfarë bëri dikush për afërsinë e tij dhe në çfarë mënyre ia ktheu favorin afërsia. Nëse duam që afërsia të bëjë diçka për ne, ne duhet të bëjmë diçka për afërsinë. I ndjeri John Kennedy mendoi për këtë, ai thjesht bëri gabimin duke përdorur vendin si subjekt i të menduarit për veprim. Kështu përfundoi ashtu siç përfundoi.

* * * * *

Dhe ne në fakt dimë shumë pak për afërsinë tonë. Jemi të shpërqendruar nga lajmet politike ditore, ‘prurjet’ e rrjeteve sociale, shikimi i tepruar i emisioneve televizive dhe spektaklet me pjesëmarrje të drejtpërdrejtë të audiencës. Çdo gjë dhe gjithçka përpiqet të tërheqë vëmendjen te vetja, duke u paraqitur gabimisht si mjedisi ynë natyror, duke na vjedhur kohën, paratë dhe shëndetin e pamësuar nga stresi. Dhe, më e rëndësishmja, duke na grabitur mjedisin tonë të vërtetë. Ajo që është e parëndësishme shpallet e tepërt e rëndësishme, me ndikim joefektiv, marrëzi e zgjuar. Çfarëdo që mund të shfrytëzohet për të thyer kontaktin tonë me realitetin, ai përpiqet më të mirën për të përmbushur detyrën e tij. Mjedisi ynë është realiteti ynë i vetëm – të cilit i përkushtohemi jashtëzakonisht pak.

Për të gjitha këto arsye, Vicinity kërkon mediumin e vet të informacionit ditor. Një ku njerëzit do të shkëmbenin mendime për afërsinë e tyre, do të gjenin mënyra që ndihmojnë në ruajtjen dhe përmirësimin e mjedisit, shtigje që duhet të ndjekë afërsia, në mënyrë që të mbijetojë disi në të ardhmen. Shumë specie u zhdukën sepse nuk kishin më mjedisin e tyre, dhe ne mund të mësojmë nga kjo dhe të përpiqemi të ruajmë këtë afërsi tonën. Dhe një nga mënyrat më të mira për ta bërë këtë është të mësoni sa më shumë që të jetë e mundur për të.

Pikërisht për shkak të afërsisë sonë, kjo “Afërsi” e jona nuk duhet të pushojë së punuari. Ne te kunderten.

* * * * *

Dhe së fundi: jo vetëm që afërsia e të gjithëve është në rrezik, por kjo “Afërsi” e veçantë është gjithashtu objektivi i sulmeve të hakerëve të dikujt. Prej ditësh, faqja jonë ka shqetësuar disa njerëz që nuk e pëlqejnë afërsinë në përgjithësi, si dhe “Afërsi” në këtë kuptim individual të internetit. E cila na tregon, më shumë se çdo gjë tjetër, se kjo “Afërsi”, për shkak të të gjitha afërsive tona, ka shumë kuptim.

Faleminderit që lexuat dhe shihemi së shpejti.