Само во 2020/2021 година во Црна Гора се евидентирани десетици случаи на напади врз поединци или имот и загрозување на безбедноста поради вера и нација. Надлежните обвинители главно ги оквалификуваа како нарушување на јавниот ред и мир, случајно или намерно игнорирајќи ги мотивите на нападот и со тоа туркајќи го проблемот „под тепих“. Прилогот е дел од проектот ЦДТ (Центар за демократска транзиција), чија цел е да се намали ранливоста и да се зголеми отпорноста на заедницата на насилен екстремизам.