Убавината на Дурмитор со години привлекува сѐ поголем број туристи кои сакаат да уживаат во недопрената природа, во кањоните на овој масив и патеките кои не се секогаш достапни. Со цел нивниот престој да биде безбеден, се грижи Горската служба за спасување. За оваа одговорна и хумана работа зборува Зоран Војиновиќ, началник на Горската служба за спасување на просторот на Дурмитор.