Сакам да дадам поука и емпатија, да развијам свест за дисциплина, упорност, како и хуманост – сето тоа преку забава и блискост со публиката.

Милош Костиќ / Kimi’s Life

Како некој што работи јавна работа со голем број луѓе до кои доаѓа мојот глас, свесен сум за одговорноста што доаѓа со секој контакт што го имам со јавноста. Од самиот почеток на мојата кариера ме водеше желбата мојот изглед и однесување да имаат позитивно влијание. Најголем процент од моите следбеници се деца, токму поради тоа што поминуваат најмногу време на социјалните мрежи. Свесен сум дека инфлуенсерите имаат многу поголемо влијание врз јавното мислење со оглед на постојаната активност и интеракција со публиката, во споредба со другите видови јавни личности. Затоа, следбениците, во мојот случај најмногу помладата популација, нѐ доживуваат како некој многу близок до себе или дури и како другар од соседството. Се трудам секогаш да имам етички пристап и да давам пример на личност која може да биде интересна и сакана во општеството, без вербално или физичко насилство, и покрај постоењето на маани.

Сите очекуваат инфлуенсерот да биде совршен. Верувам дека идејата за совршенство произведува самокритика, додека несовршеноста ја шири свеста дека можеш да бидеш прифатен дури и ако имаш мана, дека можеш да бидеш успешен, дури и ако понекогаш правиш грешки.

Социјалните мрежи и инфлуенсерите многу придонесуваат за воспитувањето на помладите генерации на денешницата. Моите видеа на YouTube го следат целиот мој ден, каде што ги прикажувам не само најубавите моменти, туку и оние низ кои човек мора да се бори. Сакам да дадам поука и емпатија, да развијам свест за дисциплина, упорност, како и хуманост – сето тоа преку забава и блискост со публиката. Општественото влијание обезбедува моќ, која разни инфлуенсери ширум светот ја користат на различни начини и со различни цели. Имаат моќ да наметнат позитивно или негативно мислење, да продаваат производ, да ги воспитуваат младите или да придонесат за забава. Се трудам луѓето, откако ќе поминат време гледајќи ги моите видеа, да се чувствуваат позитивно и мотивирани, да бидат охрабрени да размислуваат, а советот да биде искрен и добронамерен.

Кога целата ваша кариера се заснова на објави на социјалните мрежи, многу е тешко како набљудувач да ја замислите целата приказна што се случува зад таа објава. Вистината е дека едно видео или слика не се создава со едноставно вклучување на камерата и дека сѐ ќе биде готово за неколку минути. Се чини дека оваа работа е како постојан годишен одмор, но реалноста е дека работното време на инфлуенсерот е нон-стоп. За една објава или соработка потребни се бројни деловни договори доколку некој бренд е вклучен во проектот, потоа состаноци, деловна свест, одговарање на мејлови, препраќање пораки, уредување видеа и придружни материјали, организирање на самата снимка, следење статистика и тековни настани… Целата подготовка може да трае и по неколку дена, до конечната реализација на проектот. И покрај тоа што постојано сме „на работа“ и активни на социјалните мрежи, се трудиме максимално да го вклопиме во сето тоа и нашето приватно секојдневие и останатите обврски. Работните места на социјалните мрежи и виртуелниот бизнис сектор на животот денес сѐ повеќе се прифаќаат, а предрасудите се дека инфлуенсерите не работат ништо и само уживаат во нивната популарност.

Да ​​бидеш успешен како инфлуенсер значи да бидеш многу дисциплиниран, едуциран за маркетинг и бизнис и да бидеш способен да преговараш. Има денови кои се целосно посветени на проекти, но и такви кои решавам да ги поминам со пријателите и семејството. Изборот помеѓу дружењето и дисциплината на снимање видео се моментите кои одлучуваат за успехот на кариерата. Предноста на оваа работа е слободата, но недостатокот на активност дефинитивно нема да доведе до раст, па посветеноста и доследноста се клучни на патот до успехот, одржувањето на постигнатото, како и понатамошниот напредок во кариерата.

 

Милош Костиќ, попознат како Kimi’s Life, е популарен јутјубер чиј канал го следат близу милион луѓе