Албанија реагираше добро во соочувањето со анти-ковид состојбата преку вакцинирање на населението и, заедно со Исланд, е меѓу земјите со најдобра стапка во Европа.

Владимир Пренга

Пандемијата „Ковид 19“ сериозно ги погоди албанската економија и туризмот, кој е една од најважните гранки на економијата.

Поради затворањето на границата минатата година, туристичката индустрија во Албанија функционираше главно во рамките на она што се нарекува „патриотски туризам“; т.е. локални летувалци и Албанци од Косово и Македонија. Официјалните податоци покажуваат дека минатата година бројот на туристи се намалил за 60 проценти.

Преку 60 отсто од туристичките агенции прекинаа со работење.

Многу ресторани и хотели ги намалија своите капацитети. Туристичките водичи останаа речиси без работа. Туристичкиот транспорт претрпе силен пад.

Но, кои се очекувањата и предизвиците за оваа туристичка сезона?

Албанија реагираше добро во соочувањето со анти-ковид состојбата преку вакцинирање на населението и, заедно со Исланд, е меѓу земјите со најдобра стапка во Европа.

Олеснувањето на мерките, олеснувањето на условите за влез во Албанија и намалувањето на бројот на заразени започнаа да ја зголемуваат надежта за албанската туристичка индустрија. На албанскиот брег се организираат првите настани со масовни собири, давајќи чувство дека земјата се враќа во атмосферата пред пандемијата.

Надворешните настапи се обновени во Драч, улиците низ албанските низини го трпат сообраќајот вообичаен во периодите на наплив на туристи, многу автобуси од Косово повторно доаѓаат на организиран начин и, малку по малку, може спорадично да се најде „Вавилон“ на јазиците на странците во албанските одморалишта, каде минатата година се зборуваше само на албански јазик.

Шенѓини ја отвори сезоната со Интернационалниот фестивал за електронска музика „Унум“, прв од ваков вид во Европа од почетокот на пандемијата.

Првите чартери од Украина и Белорусија веќе започнаа да пристигнуваат во Албанија, така што „омилените туристи“, Полјаците и Чесите, го следат истиот тренд.

„Ер Албанија“ објави летови со ниска цена од Кукеси, почнувајќи од 10 евра. Албанија, од своја страна, презеде чекори за да одговори на новите предизвици што ги носи пандемијата. Покрај вакцинирањето на работниците од туристичката индустрија, албанските власти формираа специјална работна група за решавање на пандемични проблеми, за да нема изненадувања во текот на летото. Целта е „covid-free“ туристичка сезона. Нема специфични критериуми за патување во Албанија, ниту карантин, ниту кој било друг документ што докажува дека сте прележале Ковид.

Но, не зависи сè од Албанија!

Правилата на земјите од Европската унија ја одредуваат „судбината“ на албанскиот туризам оваа година. Во однос на нивото на заразени, многу европски земји имаат различна состојба во споредба со Албанија, и затоа сè уште не ги олесниле мерките.

Во повеќето земји на ЕУ, враќањето од патување во странство нужно бара следење на низа процедури, вклучително и карантин од неколку дена, што значително го демотивира патувањето во странство, следствено и во Албанија.

Неодамнешната одлука на Европската унија да ги укине ограничувањата за патувања за патниците од осум земји и територии, вклучувајќи ги Албанија, Северна Македонија и Србија, одговара на едно од најголемите прашања што го имаа туристичките оператори. Оваа одлука им дава можност на туристите од земјите на Европската унија да дојдат во Албанија. Ваквата одлука ќе беше поздравена уште порано, за да се создаде можност за резервации и планирање. И покрај олеснувањето на мерките што доаѓаат од ЕУ, земјите-членки можат да постават свои специфични правила во зависност од ситуацијата со пандемијата што ја имаат. Но, на почетокот на сезоната, се чини дека ова ќе биде подобра сезона отколку минатата година…

 

Владимир Пренга е менаџер на туристичка агенција во Албанија, која е на пазарот за туризам веќе 12 години