Во Албанија има фиктивни вработувања во јавната администрација и фотографирање на гласањето. И манипулирање со избори. Оваа панорама ги обесхрабрува младите Албанци да се занимаваат со политика.

Белинд Келичи

Во албанскиот лексикон изразот „нов политичар“ почна да се користи во 90-тите години, со појавата на плурализмот. Студентското движење од декември 1990 година донесе неколку млади луѓе на политичката сцена. Желбата за итни демократски промени и оправданото нетрпение на Албанците да ги достигнат европските стандарди се претворија во проклетство за нив. Неискусни, тогашните млади луѓе си заминаа разочарани од активната политика, создавајќи во јавноста перцепција дека малку се променило во албанската политика. Оваа фрустрација стана популарен рефрен во секој политички разговор. Во исто време, ги охрабри Албанците да сакаат да видат повеќе млади луѓе во лидерски улоги. Толку што 29-годишен маж беше избран за премиер на државата. Неговиот наследник беше 30-годишен.

Ова движење беше револуција во политичката култура во која преовладуваа силни покраински врски, што ги донесе и првите партиски упоришта во земјата. Денес политичката слика ги покажува крвните врски. Сегашните министри и многу од централните фигури на владејачката партија се крвно поврзани со поранешните бирократи од комунистичкиот период. Ова им отежнува на младите со левичарски убедувања да се искачат на врвот на политиката. Затоа, останува демократската опозиција да понуди посеопфатен модел за младите Албанци.

Во 2005 година, Комитетот за ориентација кон политиката (КОП), одбор од претежно млади професионалци поврзани со Демократската партија, сигнализираше дека е време за промени. Владата од 2005 година имаше многу млади луѓе, дотогаш непознати во политичкиот живот.

Оваа ретроспектива истакнува некои од причините зошто младите Албанци не веруваат во политика. Но, колку повеќе сме незадоволни од политиката, толку повеќе се занимаваме со политика. Оваа култура продолжува со позитивната промена дека сега политичарите отворено се коментираат, ги прекоруваат на социјалните мрежи, па дури и стануваат мемиња. Цинични сме кон нашите политичари. Им се смееме, наместо да бараме повеќе, повеќе да протестираме и масовно да учествуваме на изборите. Политиката е најголемиот работодавач во Албанија. Ова ја прави витална врската на Албанците со неа. Милитантноста во партијата ви дава лидерска позиција во напумпана јавна администрација, во голема мера контролирана од владејачката партија, без исполнување на ниту еден професионален критериум. Владејачката партија може дури и да ви дава плата секој месец без да работите ниту еден ден. Само треба да ѝ бидете лојални. Во Албанија има фиктивни вработувања во јавната администрација и фотографирање на гласањето. И манипулирање со избори. Оваа панорама ги обесхрабрува младите Албанци да се занимаваат со политика. Пристапот до медиумите за младите политичари е контролиран од партиски лидери, често спонзориран и со сценарио. Употребата на младите како политички декор го наруши нивниот кредибилитет. Можноста да се побијат лажните информации кои ги таргетираат младите во политиката е ограничена. Социјалните медиуми остануваат единствениот простор за оваа категорија. Друг феномен, позајмен, е токенизмот. Младите на лидерски позиции се користат како мамка за регрутирање на нивните врсници во партијата. Обесхрабрувачки модел за млади луѓе со политички амбиции. Политичката индоктринација е далеку од разумот. Толку многу што во студентските протести во 2018 година, многу средовечни и постари родители ја поддржаа владата и ја повторија нејзината антимладинска реторика. Премиерот ги нарече младите „непрофесионални“, „мрзливи“, а протестите „изговор за напуштање на училиштето“. Партиите основани и предводени од млади луѓе не го поминаа изборниот праг. Затоа, младите имаат тенденција да се приклучуваат на големи партии. Албанија се раселува, особено образованата младина, оставајќи ја иднината на земјата на старата политичка каста, која се погрижи дијаспората да нема можност да гласа.

 

Белинд Келичи беше претседател на Младинскиот форум на Демократската партија во Албанија, од 2015 до 2022 година. Во моментов е пратеник на Демократската партија