Албанија имаше три изразени емиграциски бранови: еден по 90-тите; еден по 1997 година, кога целата земја колабира од падот на таканаречените пирамидални шеми, каде стотици Албанци ги загубија своите заштеди и; еден по 2013 година.

Анди Бејтја

Младите албански емигранти од 90-тите години, иако многу посиромашни од денешните, беа „емигранти на слободата“. Оние по 90-тите години, не е лесно да се именуваат. За да ги именуваме што е можно подобро, веројатно треба да започнеме да размислуваме наназад. Албанците се меѓу народите кои посветуваат големо внимание на образованието на децата. Сонот на албанските татковци и мајки да им понудат најдобро образование на своите деца продолжува, но тоа веќе бара неверојатни напори. Меѓу албанските млади луѓе кои се школуваат во странство се и децата на оние кои се сметаат за албански милионери. Ова се неколку десетици стотини, можеби дури и две или три илјади. Одат во најдобрите училишта, од Лондон до Америка, некои од нив завршуваат и со одлични резултати, но колку од нив остануваат во земјите каде што учат? Можат да се избројат на прстите на едната рака. Скоро 99 проценти од овие деца, чие образование било платено без многу напори, веќе се вратија во Албанија; всушност, може да се каже дека тука повеќе живеат отколку што работат. Зошто? Едноставно е! Бидејќи тука тие имаат можност да имаат свој дом и да живеат одвоено од своите родители, да имаат втор стан на плажа што едвај го користат, како и еден или два скапи автомобили добиени како подароци, не додавајќи го тука емотивниот ефект дека ова малцинство меѓу малцинството во Албанија, со однесување на „феудален господар“, може лесно да излезе од затвор ако биде фатено со пиштол или ако удри некого со автомобил.

Повеќето млади луѓе, особено оние кои не живеат во главниот град Тирана, емигрираат затоа што знаат дека за Албанија ќе бидат потребни најмалку 10 години за да се израмни со просечната плата во Бугарија или Романија. Со сегашното ниво на плата, тие никогаш нема да можат да си дозволат да живеат во друг стан, освен оној на нивните родители, и да го започнат својот живот одделно, заедно со брачните другари и децата.

Албанија имаше три изразени емиграциски бранови: еден по 90-тите; еден по 1997 година, кога целата земја колабира од падот на таканаречените пирамидални шеми, каде стотици Албанци ги загубија своите заштеди и; еден по 2013 година. Иако може да има објаснување во врска со првите два брана, иселувањето по 2013 година е потешко да се објасни, бидејќи земјата, барем според статистичките податоци, иако политички нестабилна, земајќи ги предвид приливите на неформални пари што произлегуваат од дроги, канабис, итн., економски, во теорија, нема причина да натера еден млад Албанец сепак да си го ризикува животот и да патува заклучен во камиони „како оние за Англија“. Но, тоа сепак се случува. Веројатно затоа што земјата, заедно со нејзините главни природни ресурси, падна во рацете на мал број олигарси, кои со своите големи бизниси се главни непријатели, особено на малите бизниси, од мали продавници до маалски кафулиња, со кои се борат безмилосно.

Премиерот на Албанија, кој е на власт од 2013 година, постојано вели дека „во Албанија никој не умира за живеачка“, но од друга страна не се двоуми да каже дека „во Албанија има работа, но нема професионалци“, и побара од големите албански бизнисмени да го „свртите вниманието кон емигрантите од Бангладеш“, не заборавајќи да додаде „штом почнат да зборуваат албански, ослободете се од нив“. Значи, за албанскиот премиер, работник кој започнува да чита и гледа албански медиуми, учествува во дневните дебати или се организира во синдикат, веќе не е корисен за економијата. Можеби, токму во овој менталитет на управување треба да ги бараме главните причини за третиот бран на емиграција на албанската младина.

 

Анди Бејтја е новинар, аналитичар и извршен директор на медиуми со повеќе од три децении искуство